Avertismentele de criză revin: FMI spune că o nouă FURTUNĂ financiară ar putea fi provocată de datoriile chinezeşti!

0

 

Fondul Monetar Internaţional (FMI) apreciază că datoriile Chiniei s-au umflat atât de mult încât pot pune în pericol sta­bi­litatea financiară globală.

Cu alte cuvinte, una dintre cele mai pres­ti­gioase instituţii financiare interna­ţionale averti­zea­ză că din China ar putea veni o nouă criză finan­ciară.

Un prezicător mai puţin mainstream decât FMI crede că următoarea criză va veni din Occident, de la mari companii din topul Fortune 500. Marea criză financiară din 2007-2008, care a explodat în SUA sub presiunea creditelor ipotecare subprime şi a prăbuşirii băncii de investiţii Lehman Brothers, nu a fost prezisă de instituţii consacrate, ci de câţiva analişti ca Nouriel Roubini şi Raghuram Rajan, fost economist-şef al FMI între 2003 şi 2006 şi guvernator al băncii centrale a Indiei între 2013 şi 2016. Criza i-a făcut pe aceştia celebri şi a redus credibili­tatea în bănci centrale precum BCE, care n-a recunoscut furtuna financiară nici când aceasta i-a spart uşa.

Martin Hutchinson, bancher de investiţii ieşit la pensie, comentator financiar şi fost consilier în Croaţia din partea Trezoreriei SUA, crede că următoarea criză financiară va veni, după un deceniu de răscumpărări de acţiuni, de la companii mari din topul Fortune 500 precum Boeing, GE, HP and AT&T. Într-un articol publicat  de Handelsblatt cu titlul „Când companiile blue chip cad ca piesele de domino“, analistul scrie că aceste companii şi-au răscumpărat acţiunile „ca maniacii“ şi multe dintre ele au rămas cu o valoare netă negativă (pasivele sunt mai mari decât activele). „În recesiunile severe, când veniturile scad şi fluxurile de cash devin negative, şi cea mai uşoară pală de vânt le va face să cadă în default.“

 

 

mai multe, pe ZF