Avocatul general al CJUE recomandă Curţii să respingă recursurile Poloniei şi Ungariei împotriva mecanismului care condţionează plata fondurilor europene de respectarea statului de drept

”Acest regim a fost adoptat pe o bază juridică adecvată. El este compatibil (cu tratatele) şi respectă princpiul securităţii juridice”, anunţă avocatul general, ale cărui concluzii nu sunt obligatorii la CJUE, dar care sunt urmate de obicei de Curte cu sedul la Luxemburg.

O hotărâre definitivă urmează să fie pronunţată în câteva săptămâni, probabil la începutul lui 2022.

Acest nou mecanism ”de condiţionare” – care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, dar care nu a fost folosit încă – permite privarea de fonduri europene a unei ţări în care se constată încălcări ale statului de drept – în independenţa justiţiei, corupţie, între altele – care afectează sau riscă să afecteze bugetul Uniunii Europene (UE).

Polonia şi Ungaria, care se află între ţările ce pot fi vizate de acest mecanism, din cauza conflictelor lor recurente cu UE pe tema statului de drept, au sesizat în martie justiţia europeană şi-i cer o anulare a mecanismului.

Comisia Europeană, însărcinată cu declanşarea acestui mecanism, a anunţat că aşteaptă hotărârea CJUE pentru a lua măsuri.

Însă Comisia a început să adune informaţii în vederea întocmirii unor dosare şi a trimis, la 19 noiembrie, scrisori de avertisment Varşoviei şi Budapestei.i

Comisia a cerut Varşoviei explicaţii cu privire la lipsa independenţei sstemului judiciar polonez şi contestării primatului dreptului european.

Ea a evocat cu Budapesta probleme referitoare la adjudecarea unor licitaţii publice şi conflicte de interese.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed