Avocatul Poporului: Ne-am autosesizat în cazul copiilor de la Spitalul Judeţean Buzău

0
Avocatul Poporului: Ne-am autosesizat în cazul copiilor de la Spitalul Judeţean Buzău

Secretarul de stat Ionel Oprea, adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap, a anunţat, miercuri, după ce organizaţia Salvaţi Copiii a cerut intervenţia acestei instituţii în cazul copiilor ţinuţi legaţi în Spitalul Judeţean Buzău, că s-a autosesizat în acest caz încă de luni.

Adjunctul Avocatului Poporului susţine că nu a primit nicio sesizare oficială din partea organizaţiei Salvaţi Copiii.

“Ar fi de recomandat, când ONG-urile doresc ca instituţia Avocatului Poporului să intervină într-un caz sau altul, să ne trimită o sesizare sau să ne informeze telefonic în acest sens”, a precizat Ionel Oprea.

Organizaţia Salvaţi Copiii România a denunţat, într-un comunicat de marţi, “caracterul abuziv” al practicilor utilizate în secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Buzău de a lega copiii de paturi şi a cerut Avocatului Poporului să investigheze atât acest caz, cât şi procedurile folosite în alte instituţii similare din toată ţara.

De asemenea, Salvaţi Copiii a cerut Ministerului Sănătăţii să adopte şi să implementeze Strategia din domeniul sănătăţii mentale a copiilor, pentru a reforma sistemul şi pentru a preveni producerea unor cazuri de acest gen pe viitor.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a cerut conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău să-i transmită un raport de control după verificările de la Spitalul Judeţean Buzău, precizând că, din punctul său de vedere, la această unitate sunt şi probleme de metodologie, de abordare medicală, nu doar de management.