Banca Angliei a majorat joi dobânzile pentru a cincea oară consecutiv, pentru a ţine sub control inflaţia

Comitetul de politică monetară a votat cu 6-3 pentru a creşte dobânda de bază cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, cei trei membri care au avut o opinie diferită votând pentru o creştere cu 0,5 puncte procentuale, la 1,5%.

Potrivit unui comunicat, banca ”va lua măsurile necesare pentru a readuce inflaţia la ţinta de 2% în mod sustenabil pe termen mediu”, amploarea, ritmul şi momentul oricăror creşteri ulterioare urmând să fie în funcţie de perspectivele economice şi de presiunile inflaţioniste.

”Comitetul va fi deosebit de atent la indicii de presiuni inflaţioniste mai persistente şi, dacă va fi necesar, va acţiona cu forţă ca răspuns”, a adăugat banca.

Lira a scăzut în raport cu dolarul la scurt timp după anunţ, dar a revenit pentru a avansa cu 0,4%, la peste nivelul de 1,22 doalri pe unitate, până la mijlocul după-amiezii de joi.

Factorii de decizie se confruntă cu sarcina de neinvidiat de a readuce sub control preţurile de consum, pe fondul încetinirii creşterii şi al unei monede care se depreciază rapid, în timp ce Regatul Unit se confruntă cu o criză majoră a costului vieţii.

La întâlnirea sa din mai, banca şi-a majorat dobânda de bază cu 0,25 puncte procentuale, la 1%, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, dar a avertizat că economia britanică riscă să intre în recesiune.

De atunci, date noi au arătat că inflaţia din Regatul Unit a urcat la un maxim al ultimilor 40 de ani, de 9% în termeni anuali, pe măsură ce preţurile alimentelor şi energiei au crescut rapid.

Banca se aşteaptă acum ca inflaţia să depăşească uşor 11%” în octombrie, reflectând preţurile mai mari estimate la energiea pentru uz casnic, ca urmare a unei creşteri suplimentare aşteptate a plafonului preţului energiei din Regatul Unit.

Inflaţia accelerează la nivel mondial din cauza creşterii costurilor alimentelor şi energiei, care au fost amplificate de războiul din Ucraina şi de temerile legate de aprovizionarea cu mărfurile agricole.

Întreruperea lanţului de aprovizionare şi schimbările cererii ca urmare a pandemiei au determinat, de asemenea, creşterea preţurilor bunurilor tranzacţionabile.

Cu toate acestea, în comunicatul său de joi, comitetul a recunoscut că nu toată presiunea inflaţionistă în exces poate fi atribuită evenimentelor globale, menţionând că factorii interni, cum ar fi o piaţă a forţei de muncă restrânsă şi strategiile de stabilire a preţurilor de către firme, au jucat, de asemenea, un rol.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed