Banca Angliei: sistemul financiar mondial, pierderi de 2,8 trilioane $

Guvernele din intreaga lume au alocat, pana in acest moment, fonduri de circa patru trilioane de dolari pentru salvarea bancilor, revigorarea pietelor financiare si pentru ameliorarea efectelor crizei creditelor asupra economiei reale. Cea mai severa criza financiara din ultimii 80 de ani a provocat, la nivel global, prabusirea burselor de valori, falimentele mai multor banci emblematice pentru economia de piata moderna si masuri extreme, de neimaginat inainte de declansarea turbulentelor, adoptate de mai multe state, pentru stabilizarea propriilor economii. Cea mai grava urmare a acestei crize ar putea fi o recesiune severa, prelungita a economiei mondiale.

Rezerva Federala a Statelor Unite ar putea reduce, maine, dobanda de politica monetara, masura ce ar putea fi adoptata, potrivit analistilor, si de alte banci nationale mari, dupa modelul interventiei coordonate din 8 octombrie. Bursele internationale au crescut, in ciuda inchiderii “pe rosu” a celor din SUA.

Principalii indici ai bursei de la New York au scazut luni cu pana la 3,2%, la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani si jumatate, dupa noi vanzari masive la nivel global, pe fondul semnalelor unei recesiuni severe, care va afecta serios rezultatele financiare ale companiilor.

Fluctuatiile bursiere au facut ca, pentru scurt timp, producatorul german de automobile Volkswagen AG sa devina compania cu valoarea de piata cea mai mare din lume, devansand gigantul energetic american Exxon Mobile (370 mld. dolari versus 343 mld. dolari). Efectele crizei economice se resimt din ce in ce mai acut in zona economiilor emergente.

In Kazahstan, primele patru banci ca depozite, BTA Bank, Kazkommertsbank, Halyk Savings Bank si Alliance Bank, vor vinde actiuni catre stat, care ar putea prelua pana la 25% dintre actiunile lor, in schimbul unei injectii de capital de 5 mld. dolari.

Totodata, banca centrala a Islandei a marit dobanda-cheie cu sase puncte procentuale, la 18%, iar cea a Slovaciei a coborat dobanda-cheie cu jumatate de punct procentual, la 3,75%.

Pe lista companiilor financiare ajutate de stat s-a inscris si Aegon, care va primi trei miliarde euro din partea guvernului olandez. In alta ordine de idei, Banca Mondiala a cerut ieri Bulgariei sa pregateasca un plan de urgenta.

America

– Whirlpool Corp., cel mai mare producator de electrocasnice, a declarat ca va reduce 5.000 de locuri de munca pana la sfarsitul lui 2009, pentru a reduce costurile – Potrivit cifrelor oficiale de la inchidere, indicele industrial Dow Jones a coborat cu 2,42% sau 203,18 puncte, la 8.175,77 puncte, in timp ce indicele Nasdaq a scazut cu 2,97% sau 46,13 puncte, la 1.505,90 puncte – Indicele Standard&Poor’s 500 a pierdut 3,18%, in coborare cu 27,85 puncte, la 848,92 puncte.

Europa

 Rusia – Indicele MIcex, denominat in ruble, a crescut cu 0,9%, la 518,23, la ora 12.04 in Moscova, dupa o scadere initiala de 3,9%. Indicele RTS, bazat pe dolar, a crescut ieri cu 1,6%, la 557,96. Bulgaria – Banca Mondiala a cerut ieri Bulgariei sa pregateasca un plan de urgenta. Slovacia – Banca centrala a Slovaciei a coborat dobanda-cheie cu jumatate de punct procentual, la 3,75%. Polonia – S&P a coborat la “stabila” perspectiva ratingului Poloniei, din cauza inrautatirii mediului extern. Austria – Austria interzice vanzarile in lipsa a actiunilor Erste, Raiffeisen International, Uniqa si VIG. Franta – Indicele CAC 40 al bursei pariziene a urcat cu 2,52%, pana la 3.144,82 puncte, in linie cu evolutia burselor asiatice. Belgia – Procurorii belgieni au initiat, ieri, o investigatie oficiala care vizeaza grupul financiar Fortis, pentru a stabili daca actuala sau fosta conducere a bancii a manipulat pietele financiare, inducand in eroare investitorii. Olanda – Compania de asigurari Aegon va primi un ajutor de 3 mld. euro din par

tea guvernului olandez – Fitch a redus perspectiva ratingurilor ING Group si ale subsidiarelor acestuia de la “stabil” la “negativ” si calificativul individual acordat ING Bank de la “A/B” la “B”. Germania – La 40 de minute de la deschidere, indicele DAX a crescut cu 9,83%, datorita aprecierii puternice a titlurilor Volkswagen – SAP AG, cea mai mare companie de software de business-management, si-a retras previziunea de vanzari pe 2008 si si-a redus tinta pentru marja de profit. Marea Britanie – British Petroleum a crescut 3,9%, la 455,25 pence. Profitul a crescut cu 83%, la 8,05 mld. dolari, in al treilea trimestru – Bursa din Londra a deschis in crestere, indicele Footsie-100 urcand cu 28,10 puncte sau 0,73%, la 3.880,69 puncte

Asia

Japonia – La inchidere, indicele Nikkei 225 a urcat cu 459,02 puncte, sau 6,41%, pana la 7.621,92 puncte, marcand prima evolutie pozitiva din ultimele cinci sedinte – Nomura Holdings Inc. anunta pierderi de 770 mil. dolari in T3, peste asteptari – Honda Motors anunta o scadere a profitului pentru T3 de 41%, realizand doar un profit de 1,3 mld. dolari. China – Bursa din Hong Kong a inchis sedinta in crestere cu 14,4%, in timp ce bursa din Shanghai a urcat cu 2,81%. Bursa din Seul a inchis pe verde, in crestere cu 5,6%. Kazahstan – Primele cele mai mari patru banci (BTA Bank, Kazkommertsbank, Halyk Savings Bank si Alliance Bank) ca marime din Kazahstan ar putea vinde actiuni in valoare de cinci miliarde euro pentru a-si creste capitalizarea si lichiditatea in conditiile actuale de criza, potrivit guvernului.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed