Banca Angliei va continua politica de creştere agresivă a dobânzii cheie pentru a tempera inflaţia, în pofida plafonării preţurilor energiei de către premierul Liz Truss

0

Plafonarea preţurilor energiei de către Truss, program al cărui cost este estimat la cel puţin 100 de miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari) în doi ani,va permite inflaţiei să atingă un vârf cu până la cinci puncte procentuale mai jos decât previziunile anterioare, potrivit economiştilor.

Dar, un vârf al inflaţiei de 11%, care este noua estimare a mai multor analişti, ar fi totuşi cu mult peste ţinta de 2% a Băncii Angliei, atenuând preocupările factorilor de decizie cu privire la înrădăcinarea aşteptărilor inflaţioniste în economie.

Decizia de politică a BOE, aşteptată pe 15 septembrie, a fost amânată  pentru 22 septembrie, din cauza doliului naţional după moartea Reginei Elisabeta, dar economiştii au spus că nu se aşteptau ca întârzierea de o săptămână să schimbe perspectivele politicii.

Un sondaj preliminar al Reuters, în rândul a 30 de economişti, realizat după anunţul de joi  al premierului Truss, referitor la plafonarea preţurilor energiei, a arătat că majoritatea anticipează o creştere a dobânzii de 0,50 de puncte procentuale, în această lună.

Majorarea ar fi egală cu creşterea de luna trecută, dar ar fi doar pentru a doua oară din 1995 când banca centrală măreşte dobânda cheie atât de mult.