AcasăEconomieBanca centrală a Afganistanului: Planul SUA de a confisca fondurile care îi...

Banca centrală a Afganistanului: Planul SUA de a confisca fondurile care îi aparţin reprezintă o nedreptate

Oficialii administraţiei americane au declarat vineri că vor depune eforturi pentru a se asigura că accesul la 3,5 miliarde de dolari din active ar fi în beneficiul poporului afgan, pe fondul solicitărilor ca banii să fie folosiţi pentru a aborda o criză economică care se adânceşte de când talibanii au preluat puterea anul trecut.

Cealaltă jumătate din fonduri ar rămâne în Statele Unite, sub rezerva unor litigii în curs care vizează talibanii, inclusiv rudele celor care au murit în atacurile din 11 septembrie, au spus oficialii.

Da Afghanistan Bank (DAB) a criticat decizia, spunând că activele sale au fost investite în Statele Unite în conformitate cu practicile internaţionale şi aparţin poporului din Afganistan.

”DAB consideră cea mai recentă decizie a SUA privind blocarea rezervelor valutare şi alocarea acestora în scopuri irelevante ca fiind o nedreptate faţă de poporul din Afganistan”, a spus banca centrală într-un comunicat.

DAB nu va accepta niciodată dacă rezervele valutare ale Afganistanului vor fi plătite sub numele de compensaţie sau asistenţă umanitară altora şi doreşte anularea deciziei şi eliberarea tuturor rezervelor valutare ale Afganistanului”, a adăugat acesta.

Fondurile băncii centrale au fost îngheţate de când talibanii au preluat ţara, la retragerea forţelor străine.

Blocarea finanţării, combinată cu sancţiunile şi o scădere a finanţării pentru dezvoltare au dus economia ţării în cădere liberă, declanşând o criză umanitară.

Ultimele Articole