AcasăEconomieBanca centrală a Rusiei a relaxat din nou restricţiile de pe piaţa...

Banca centrală a Rusiei a relaxat din nou restricţiile de pe piaţa valutară

Moscova a etichetat ţările care i-au impus sancţiuni drept ”neprietenoase” – o listă care include întreaga Uniune Europeană, Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Australia şi altele.

Banca centrală a abolit, de asemenea, o limită de 30% la plăţile în avans către nerezidenţi pe contractele de import pentru unele servicii – parte a controalelor valutare introduse după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând o serie de sancţiuni occidentale.

Potrivit băncii, relaxarea restricţiilor ”va susţine activitatea economică externă şi va crea condiţiile pentru construirea unor noi lanţuri de aprovizionare”.

Rusia şi-a încurajat sectorul financiar să se îndepărteze de dolarul american, euro şi alte valute ale ţărilor care au impus sancţiuni Moscovei începând cu 24 februarie.

Pe fondul scăderii importurilor şi a restricţiilor privind tranzacţionarea şi retragerile de valută străină, rubla a crescut la maxile multianuale. Dar acest lucru i-a speriat pe factorii de decizie, care spun că moneda puternică dăunează industriei ţării şi a determinat banca să reducă ratele dobânzilor şi să ridice treptat unele restricţii.

Permiterea ca băncile nerezidente din ”ţări neprietenoase” să înceapă tranzacţionarea între diferite valute străine pe piaţa rusă ”va ajuta băncile ruse să răspundă mai bine cererii companiilor şi cetăţenilor”, se arată în comunicat.

O interdicţie privind tranzacţionarea cu ruble va rămâne în vigoare, a spus banca centrală într-un comunicat, iar companiilor străine nefinanciare din ”ţări neprietenoase” le este în continuare interzisă orice tranzacţie valutară pe piaţa rusă.

 

Ultimele Articole