AcasăEconomieBanca centrală a Turciei avertizează băncile în privinţa tranzacţiilor valutare ”în afara...

Banca centrală a Turciei avertizează băncile în privinţa tranzacţiilor valutare ”în afara orelor de program”

Instituţia a introdus reguli în ultimele luni pentru a reduce decalajul dintre dobânda de politică monetară şi dobânzile de credit şi pentru a încuraja împrumuturile către sectoare, inclusiv pentru exporturi şi producţie.

Cea mai recentă regulă obligă băncile cu mai puţin de jumătate din depozitele în lire să deţină în 2023  încă şapte puncte procentuale de obligaţiuni guvernamentale.

Autorităţile au încercat, de asemenea, să descurajeze deţinerile în valută. Banca centrală a spus că băncile nu ar trebui să îndrume clienţii să deţină fonduri din împrumuturile în lire în depozite la vedere şi, de asemenea, nu ar trebui să permită depunerea de împrumuturi în lire în conturi în cadrul unui sistem care protejează împotriva deprecierii valutei.

Astfel de probleme ”nu sprijină realizarea stabilităţii financiare”, a spus banca centrală, adăugând că băncile ar trebui să depună eforturi maxime pentru a respecta reglementările.

Banca centrală a avertizat deja băncile săptămâna trecută cu privire la efectuarea tranzacţiilor de vânzare-cumpărare de valută peste noapte, spunând că va lua ”măsurile necesare” dacă problema va continua.

În trecut, dacă solicitările băncii centrale cu privire la diverse probleme nu au fost respectate, aceasta a luat măsuri precum obligarea băncilor să deţină obligaţiuni de stat.

 

Ultimele Articole