Banca Japoniei va renunţa progresiv la măsurile anticriză

Programul era destinat să ofere o posibilitate de finanţare alternativă societăţilor incapabile să obţină credite din partea băncilor, în timp ce piaţa de creditare începuse să stagneze, afectată de falimentul băncii americane Lehman Brothers în septembrie 2008. Succesul acestui program a început în ultima vreme să pălească, după ce condiţiile de funcţionare de pe pieţele financiare au început să-şi revină.

"În pofida dificultăţilor, mediul financiar din Japonia dă din ce în ce mai mult semne de îmbunătăţire", şi-a motivat decizia banca centrală a Japoniei într-un comunicat. Comitetul de politică monetară a decis, în schimb, tot cu şapte voturi la unu, să păstreze până în martie programul de împrumuturi de urgenţă pentru instituţiile financiare. Acest program anticriză va fi înlocuit din aprilie 2010 de operaţiunile obişnuite ale băncii Japoniei pe piaţa monetară.

Până la finalul lui 2010, Banca Japoniei se va arăta mai puţin prudentă decât în trecut la calitatea titlurilor aduse ca garanţii pentru împrumuturile acordate. Această politică "joacă un rol important în facilitarea finanţării firmelor".

Comitetul de politică monetară al băncii centrale nipone a mai decis să menţină dobânda de politică monetară la 0,10%, nivel foarte scăzut, stabilit din decembrie 2008. Banca centrală poate cu greu să ridice nivelul dobânzilor câtă vreme economia niponă rămâne deflaţionistă.

 Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed