Banca Mondială a renunţat la publicarea raportului ”Doing Business” privind climatul investiţional al ţărilor, din cauza unor nereguli în stabilirea clasamentelor

0
28
Banca Mondială a renunţat la publicarea raportului ”Doing Business” privind climatul investiţional al ţărilor, din cauza unor nereguli în stabilirea clasamentelor

Instituţia financiară a afirmat într-un comunicat că decizia a venit după ce rapoartele de audit intern s-au referit la ”aspecte etice, inclusiv conduita foştilor funcţionari ai consiliului, precum şi a personalului actual şi/sau a fostului personal al Băncii” şi la o investigaţie a consiliului de administraţiei, efectuată de firma de avocatură WilmerHale.

Raportul Wilmer Hale a citat ”presiunea directă şi indirectă” din partea personalului superior din biroul preşedintelui de atunci al Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, pentru a schimba metodologia raportului pentru a spori scorul Chinei şi a spus că probabil s-a produs la cererea acestuia.

De asemenea, a spus că Georgieva, acum director general al Fondului Monetar Internaţional, şi un consilier cheie au făcut presiuni asupra personalului pentru ”a face modificări specifice datelor Chinei” şi a-i îmbunătăţi clasamentul într-un moment în care banca căuta sprijinul Chinei pentru o majorare mare a capitalului.

Clasamentul Chinei în raportul ”Doing Business 2018” publicat în octombrie 2017, a crescut cu şapte locuri, până pe locul 78, după modificarea metodologiei datelor, comparativ cu proiectul iniţial de raport.

Raportul Doing Business evaluează mediul de reglementare, uşurinţa înfiinţării afacerilor, infrastructura şi alte măsuri referitoare la climatul de afaceri.

“Nu sunt de acord în mod fundamental cu constatările şi interpretările anchetei privind neregulile de date, în legătură cu rolul meu în raportul ”Doing Business” al Băncii Mondiale din 2018”, a spus Georgieva într-un comunicat emis de FMI.

Ea a adăugat că s-a întâlnit cu consiliul de administraţie al FMI pentru a discuta problema.

Raportul WilmerHale a menţionat, de asemenea, nereguli în datele utilizate pentru determinarea clasamentelor pentru Arabia Saudită şi Azerbaidjan în raportul ”Doing Business 2020”, publicat în 2019, dar nu a găsit nicio dovadă că vreun membru al biroului preşedintelui sau al consiliului de administraţie al băncii a fost implicat în aceste schimbari.

“În viitor, vom lucra la o nouă abordare a evaluării climatului de afaceri şi de investiţii”, a declarat Banca Mondială într-un comunicat.