Banca Mondială: Datoriile private implică riscuri ascunse pentru ţările aflate în dezvoltare

Banca Mondială şi-a subliniat îngrijorările de lungă durată cu privire la lipsa de transparenţă cu privire la împrumuturile din China şi împrumuturile garantate în sectorul datoriei suverane, dar a menţionat şi riscurile crescânde ale sectorului privat, în cel mai recent Raport al Dezvoltării Mondiale.

Sondajele băncii au arătat că 46% dintre întreprinderile mici şi mijlocii din ţările în curs de dezvoltare se aşteaptă să rămână în urmă cu plăţile datoriilor în decurs de şase luni, dar numărul a fost de două ori mai mare în unele ţări, a declarat economistul şef Carmen Reinhart, pentru Reuters.

Reinhart a spus că urmăreşte îndeaproape evoluţia datoriei sectorului privat pe pieţele emergente mai mari, cum ar fi India, Africa de Sud, Filipine şi Kenya, unde peste 65% dintre companiile mici şi mijlocii se aşteptau să aibă restanţe.

Ea a declarat în timpul unui eveniment online al Băncii Mondiale că ponderea ţărilor aflate în sau care riscă să sufere din cauza datoriilor se află într-un ”teritoriu alarmant”, dar politicile din sectorul financiar sunt, de asemenea, necesare pentru a aborda riscurile generate de creşterea datoriilor în rândul gospodăriilor şi al firmelor.

Turcia, al cărei rating de credit a fost retrogradat săptămâna trecută la ”BB-” de către agenţia de rating Fitch, se află în criză de câţiva ani şi ar putea ”fi paiul care rupe spatele cămilei”, a declarat ea pentru Reuters.

Sprijinul fiscal şi monetar masiv a ajutat la atenuarea consecinţelor crizei economice declanşate de pandemie, dar politicile de toleranţă şi standardele de contabilitate relaxate ar putea ascunde ”o problemă ascunsă a creditelor neperformante”, a spus ea.

”Este o nevoie uriaşă de o mai bună transparenţă în ceea ce priveşte datoria sectorului privat. Ceea ce te doboară în cele din urmă nu este atât ceea ce vezi, cât şi ceea ce nu vezi”, a spus Reinhart, avertizând împotriva unui fals sentiment de linişte faţă de sănătatea financiară a gospodăriilor şi a firmelor.

Şeful Băncii Reglementelor Internaţionale, Agustin Carstens, a declarat în cadrul evenimentului Băncii Mondiale că multe dintre politicile macroeconomice adoptate de guverne în timpul pandemiei şi-au atins limitele şi că acum sunt necesare noi politici pentru a spori rezistenţa firmelor private şi a sprijini ocuparea forţei de muncă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed