Banca Transilvania va avea cea mai mare pondere în cel mai important indice al Bursei BET XT

0
Banca Transilvania va avea cea mai mare pondere în cel mai important indice al Bursei BET XT

BET-XT este un indice blue-chip si reflecta evolutia preturilor celor mai lichide companii tranzactionate în segmentul de piata reglementata, inclusiv SIF-urile, ponderea maxima a unui simbol in indice fiind de 15%.

Din componenţa acestui indice fac parte 25 de companii printre care se află SIF-urile, băncile BRD şi Transilvania, companiile petroliere Petrom, Rompetrol Rafinare, companiile de utilităţi, societăţile din sectorul farmaceutic. Banca Transilvania are ponderea maximă de 15%, Petrom şi BRD fiind şi ele aproape de limita maximă.

SIF-urile vor avea o reprezentare medie de 7%. Dintre aceastea cel mai greu vor cântări în componenţa acestui indice SIF Oltenia şi SIF Transilvania cu 8,5% iar cel mai puţin SIF Moldova cu 5,5%.

BET-NG este al doilea indice sectorial ce urmăreşte mişcarea preţurilor acţiunilor a 10 companii tranzactionate pe piata reglementata BVB, al caror domeniu principal de activitate este asociat cu sectorul energetic. Cele mai mari ponderi în acest indice vor avea Petrom de 28,5%, Transgaz cu peste 21% şi Rompetrol Rafinare cu 19%.

BET-XT si BET-NG respectă aceeaşi metodologie de calcul cu indicii dezvoltaţi până acum.