Bancherii AU DAT ALARMA: Viaţa, aşa cum o ştim, ar putea fi ameninţată!

Viaţa „aşa cum o ştim” ar putea fi ameninţată de schimbările climatice, avertizează specialiștii JP Morgan.

 

Banca a anunțat că a angajat o echipă de cercetători „total independentă”, pentru a realiza un studiu privind efectele schimbărilor climatice.

 

Emisiile de carbon din următoarele decenii „vor continua să afecteze climatul timp de secole, într-un mod care este cel mai probabil ireversibil”, mai scriu economiștii băncii.

 

Schimbările climatice ar putea afecta creşterea economică, valoarea companiilor şi preţul activelor listate, sănătatea şi viaţa oamenilor în ansamblu, dar şi speranţa de viaţă. Totodată, acestea pot cauza foamete, provoca migraţii, instabilitate politică şi chiar conflicte armate. Biodiversitatea şi numeroase specii ar fi de asemenea puse în pericol, mai scrie în studiu.

 

Economiştii susțin că, pentru a diminua efectele schimbărilor climatice, emisiile de carbon trebuie să fie reduse la zero până în 2050. Un nivel zero presupune ca omenirea să nu emită mai mult dioxid de carbon decât reuşeşte natura să absoarbă.

 

Pentru a atinge acest obiectiv, economiştii propun însă o soluţie nepopulară în rândul majorităţii ţărilor şi factorilor de decizie: introducerea unei taxe globale pe carbon.

 

Ţările dezvoltate sunt îngrijorate în general că reducerea emisiilor de carbon ar afecta competitivitatea economiilor, în timp ce ţările mai puţin dezvoltate „văd activitatea intensivă, generatoare de emisii de carbon, ca pe o modalitate de creştere a nivelului de trai”.

 

„Deși există o problemă globală, nu se întrevede o soluţie globală la acest moment”, susțin autorii raportului.

 

JP Morgan a mai avertizat de-a lungul timpului despre impredictibilitatea pe care o aduce încălzirea planetei, însă limbajul din noul raport este mult mai puternică faţă de rapoartele anterioare.

 

Totodată, JP Morgan a fost puternic criticată în trecut pentru finanţările sale acordate proiectelor de dezvoltare de combustibili fosili.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed