Bancherii au scumpit creditele

Luna trecută şase bănci aveau oferte standard cu dobânzi mai mici de 6% pe an, dar creşterea recentă a indicatorului Robor la 3 luni (de la 2% în august la 3% pe an în septembrie) a favorizat uşoare creşteri de dobânzi. Indicatorul Robor la 3 luni este utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei.

Şi creditele în derulare s-au scumpit, în condiţiile în care multe bănci îşi stabiliseră finalul lunii septembrie ca dată de ajustare a dobânzilor, iar atunci dobânda era de peste 3% pe an, faţă de 2,5% pe an în iunie, când a avut loc runda anterioară de actualizare a ratelor de dobândă. „Creşterea dobânzilor din piaţă a venit din creşterea Robor, nu din ajustarea marjelor. A fost un episod de volatilitate a acestui indicator, în prezent a revenit pe scădere, dar este în apropiere de 3%. Este normal ca indicatorul Robor să fie apropiat de dobânda-cheie, deci să fluctueze în jurul valorii de 3%. Situaţia de acum mi se pare cea normală, înainte era o anomalie“, a spus Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite Alliance Finance.

 

Ca efect al lipsei de lichiditate din piaţă, indicatorul Robor la 3 luni a crescut cu aproximativ un punct procentual într-o singură lună. Robor a coborât din nou sub 3% pe an după intervenţiile BNR, care a furnizat lichiditate băncilor prin trei operaţiuni repo şi, în plus, a continuat relaxarea politicii monetare.

 

Astfel, BNR a redus la finalul lunii septembrie dobânda-cheie la lei, la un nou minim de 3% pe an şi a tăiat la 10% rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei deţinute de bănci, ceea ce are un impact direct asupra lichidităţii din piaţă.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed