Bancherii spun că sprijină înființarea Tribunalului ce va soluționa problema clauzelor abuzive

Comunitatea bancară va urmări cu atenție procesul înființării Tribunalului specializat care ar putea primi și competența de soluționare a clauzelor abuzive și își exprimă disponibilitatea de a sprijini eforturile autorităților pentru buna organizare și funcționare a acestuia, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Române a Băncilor (ARB).

‘Asociația Română a Băncilor (ARB) a luat notă de decizia Guvernului de a nu amâna intrarea în vigoare, de la 1 octombrie 2013, a dispozițiilor art.12 și 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă și de comunicatul de presă al Ministerului Justiției privind înființarea unui Tribunal specializat la nivelul municipiului București în domeniile societăți, registrul comerțului, concurență neloială, insolvență și care ar putea primi și competența de soluționare a acestei categorii de cauze’, se arată în document.

 

Potrivit acestuia, în condițiile în care comunitatea bancară va ajunge la concluzia că nu se creează cadrul protejării, în egală măsură, a intereselor clienților și instituțiilor de credit, Asociația Română a Băncilor va continua să susțină și să promoveze propunerile inițiale ale sistemului bancar, astfel încât instanța de recurs să fie Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

Începând de la data de 1 octombrie 2013 vor intra în vigoare dispozițiile art.12 și 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.76/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă.

 

Aceste dispoziții se referă la posibilitatea reprezentanților împuterniciți ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor sau a asociațiilor pentru protecția consumatorilor (constituite în anumite condiții prevăzute de Ordonanța Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor) de a chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte de adeziune ce conțin clauze abuzive, pentru ca instanța să dispună încetarea folosirii acestora, precum și modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.

 

Aplicarea acestor prevederi nu afectează dreptul consumatorului căruia i se opune un contract de adeziune ce conține clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de acțiune ori pe cale de excepție, în condițiile legii, în contextul unor acțiuni individuale la care avea dreptul și potrivit reglementării în vigoare la acest moment.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed