x


  • EUR
    4.8422
    USD
    4.3126
string(16) "instant-articles"

Bancherul care a realizat cea mai mare escrocherie financiară din România

Numele acestui bancher este legat de cea mai mare escrocherie financiară din România secolului al XX-lea. Deși a ruinat financiar economia ţării şi a dus la prăbuşirea unui sistem politic, el nu a fost urmărit de justiție.

Author: Mihai Voican | Sursa: Capital.ro | Publicat: 02.03.2018, 16:22

Primul absolvent român al Academiei de Ştiinţe Comerciale şi Financiare de la Viena, Aristide Blank, s-a născut în 1883 la Bucureşti, fiind fiul lui Mauriciu, asociat al celebrului cămătar evreu Jacob Marmorosch.

Aristide a intrat în 1914 în conducerea băncii Marmorosch-Blank – care finanţase eforturile de război ale României în 1877 – pe care a dezvoltat-o la nivel internaţional folosindu-şi relaţiile consolidate în calitatea sa de împuternicit financiar al statului înainte de Marele Război.

În 1923, Marmorosch-Blank avea 25 de sucursale în ţară şi reprezentanţe la Paris, Istanbul, New York şi Viena. A devenit cea mai puternică instituţie financiară din România. Aristide Blank a cumpărat şi importante suprafeţe de teren în nordul Bucureştiului şi a investit în ziare, iar din 1930 a devenit consilier economic al regelui Carol al II-lea.

 

Articolul integral în CAPITAL.