x


  • EUR
    4.7607
    USD
    4.2327
string(5) "banci"

Bancherul român care a pierdut o avere după introducerea „taxei pe lăcomie”

Șeful celei mai mari bănci din România a pierdut peste 25 de milioane de euro după introducerea „taxei pe lăcomie” prin Ordonanța lui Teodorovici și Darius Vâlcov.

Author: Mihai Voican | Sursa: REALITATEA FINANCIARĂ | Publicat: 25.01.2019, 9:50

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al BT, care deţine 4,345% din bancă, fiind cel mai mare investitor individual, a pierdut după introducerea taxei bancare 124 de milioane de lei, după ce acţiunile băncii au scăzut cu 20%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor BVB.

 

Înainte de anunţarea taxei bancare pe 16 decembrie 2018, valoarea de piaţă a Băncii Transilvania era de 11,3 miliarde de lei, valoarea pachetului de acţiuni deţinut de Horia Ciorcilă fiind de 490 de milioane de lei.

 

Impactul Ordonanței 114/2018 asupra economiei este criticat intens de analiștii eonomici. Nu doar bursa a fost dusă în picaj, ci și încrederea în economie și, implicit, cursul valutar.

 

Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania, consideră că presiunile recente din sfera cursului EUR/RON au la bază repoziţionarea aşteptărilor participanţilor pe piaţă prin încorporarea celor mai recente decizii şi semnale din sfera politicii economice interne, inclusiv a intervenţiei mai agresive a statului în economie.

 

Articolul integral pe REALITATEA FINANCIARĂ