Băncile centrale din zona euro ar putea da împrumuturi anticriză de 200 miliarde euro, prin FMI

Miniştrii de Finanţe din zona euro şi-au dat acordul pentru discutarea acestui plan la o reuniune de la sfârşitul lunii noiembrie, la care a participat şi preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, au spus sursele, citate de Bloomberg.

 

Necesitatea creării unui nou instrument de combatere a crizei a apărut după ce eforturile de extindere a Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară (FESF) de la 440 miliarde de euro la 1.000 de miliarde de euro nu au adus rezultate notabile, scrie Mediafax.ro.

 

Potrivit propunerii, băncile centrale naţionale vor furniza fonduri prin intermediul FMI, posibil pentru programe de finanţare preventivă destinate Italiei sau Spaniei, considerate în prezent cele mai vulnerabile, au arătat sursele.

 

Cele 17 bănci centrale naţionale din zona euro operează sub umbrela BCE. Draghi a indicat joi că BCE ar putea avea un rol mai mare în combaterea crizei datoriilor, dacă guvernele vor încheia un pact fiscal care să asigure soliditatea finanţelor publice.

 

Cancelarul german Angela Merkel a prezentat vineri elementele acestei strategii, în Parlamentul de la Berlin, cerând modificarea tratatului UE pentru introducerea unor sancţiuni automate împotriva ţărilor care depăşesc limita deficitului bugetar de 3% din PIB şi cea de 60% din PIB în cazul datoriilor, mai scrie Mediafax.ro.

 

Pentru guvernele unor ţări bogate precum Germania, care nu vor să împrumute mai mult statele cu datorii mari, ideea de finanţare prin intermediul FMI reprezintă o nouă modalitate pentru acordarea de împrumuturi fără încălcarea reglementărilor europene, care interzice băncilor centrale să susţină direct bugetele.

 

Purtătorii de cuvânt ai BCE şi ai băncii centrale germane, Bundesbank, au refuzat să comenteze.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed