x


  • EUR
    4.7537
    USD
    4.3082
string(5) "banci"

Bancile, lovite de criza francului

Criza francilor se va adăuga la pierderile de 7 mld. lei ale băncilor din ultimii cinci ani.

Author: Ionut Lupescu | Sursa: zf.ro | Publicat: 23.01.2015, 8:11

Pentru a converti creditele din franci în euro la un curs din trecut băncile ar putea avea nevoie de capital suplimentar.

Pierderile sistemului bancar au depăşit lejer 2 miliarde de lei anul trecut pe fondul procesului de curăţare a bilanţurilor de credite neperformante, care s-a reflectat în cheltuieli uriaşe cu provizioanele de risc, potrivit lui Nicolae Cinteză, directorul direcţiei Suprave­ghere din BNR.

Pierderile depăşiseră deja pragul de 2 mld. lei încă din noiembrie, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi pentru unele bănci în contextul crizei actuale a creditelor în franci elveţieni. Este de aşteptat ca restanţele să crească pe acest segment de credite după ce francul s-a apreciat cu 20% într-o singură săptămână şi a ajuns la paritate cu euro.

Cinteză a pledat miercuri în faţa Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor pentru conversia creditelor din franci în euro sau lei la cursul zilei şi nu la un curs anterior (mai scăzut), el considerând că în varianta a doua ar exista chiar pericolul ca unele bănci să ajungă în faliment.