Băncile NU-l mai ascultă pe Isărescu!

Indicele Robor cu scadenţa la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă, a scăzut ieri uşor la 1,79%, de la nivelul de 1,8% înregistrat marţi. Indicele a rămas astfel peste nivelul dobânzii de politică monetară, care stagnează din luna mai 2015 la 1,75%. ROBOR la trei luni este dublu faţă de nivelul de la începutul anului, scrie ZF.ro.

 

Şi în cazul indicelui Robor la şase luni, folosit în special în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, scăderea a fost imperceptibilă, la 1,87%, faţă de 1,89% cu o zi în urmă.

 

Dobânzile pe piaţa interbancară au crescut foarte mult în septembrie şi la începutul lunii octombrie, urcând spre 2% în cazul scadenţelor scurte şi ajungând peste nivelul dobânzii-cheie pentru scadenţele de peste o lună. La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutul acestui an era de 0,87%.

 

Pentru a calma tensiunea din piaţa interbancară, BNR a decis marţi să injecteze în piaţă 9,35 mld. lei, nivel maxim de după 2013. Banca centrală nu a mai făcut operaţiuni repo din august 2015.

 

Însă, operaţiunea repo organizată de BNR nu a făcut decât să stopeze ieri creşterea puternică a ROBOR din ultimele săptămâni. Rămâne de văzut dacă banca centrală va continua să injecteze lichiditate în piaţă şi săptămâna viitoare şi dacă atunci efectele vor fi mai vizibile, scrie ZF.ro.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed