Bani aruncați de Centenar: De la rafinamentul fierului de călcat la „Cânepa – trecut, prezent și viitor”

De la începutul anului încoace, cuvântul „Centenar” se întinde ca o peltea peste România. Pentru a-și îmbrăca discursurile cu ceva, autoritățile au programat de-a valma sute de expoziții, lansări de carte, conferințe, slujbe religioase și festivaluri de muzică folclorică și acoperă pământul patriei cu monumente pentru care au cheltuit sute de milioane de lei.

 

A făcut fiecare după pricepere și după buget. Între altele, sub sigla Centenarului, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia a inaugurat, în martie, o expoziție intitulată „Fierul de călcat-istoric, utilitate şi rafinament”, Consiliul Județean Brașov a organizat seria de conferințe „Se ridică Țara!”, „susținute de vectori în promovarea ideilor naționale și a patriotismului” precum Dan Puric și Mihai Neamțu, Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” din Bacău a organizat evenimentul „Cânepa – trecut, prezent și viitor”, iar Primăria Capitalei a cheltuit 430.000 de euro pentru trei reprezentații ale spectacolului de teatru „Vlaicu Vodă” și a susținut un proiect ce-și propune „implementarea unei functionalități de tip AutoCorect într-o extensie Google Chrome pentru a semnaliza greșelile de scriere în timp real”.

 

Pe lângă proiectele finanțate din bugetele locale, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei pentru evenimente și monumente dedicate Centenarului și le-a împărțit cu generozitate de-a lungul a patru sesiuni de finanțare. Au fost, cu totul, 738 de proiecte. Din fondurile de la bugetul central, 90.000 de lei au fost folosiți pentru susținerea unui eveniment intitulat „Centenarul în Jilava”, iar 310.000 de lei s-au dus pe spectacolul „Jandarmeria Centenară”, la care au participat actorul Dan Puric și preotul Constantin Necula. „Am băgat cultura în dubă”, aveau să se laude mai târziu reprezentanții Jandarmeriei pe Facebook.

 

Articolul integral pe SCENA9

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed