AcasăEconomieBarclays va răscumpăra instrumente financiare de până la 17,6 miliarde de dolari,...

Barclays va răscumpăra instrumente financiare de până la 17,6 miliarde de dolari, vândute cu încălcarea reglementărilor din SUA

Banca a spus că aşa-numita ofertă de reziliere va începe de la 1 august şi va fi deschisă pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare din SUA.

Barclays nu a dezvăluit imediat cât va costa în total răscumpărarea, ci a stabilit care ar putea fi termenii aşteptaţi ai tranzacţiei.

Instituţia financiară va despăgubi atât deţinătorii actuali ai titlurilor, cât şi pe cei din trecut, care au vândut titlurile între timp, oferind o listă a celor peste 3000 de titluri afectate.

Este de aşteptat ca Barclays să aloce aproape 1 miliard de lire sterline (1,2 miliarde de dolari) penru litigii şi acuzaţii de conduită în al doilea trimestru, în principal pentru a acoperi costurile care decurg din eroare, potrivit estimărilor analiştilor publicate de bancă înainte de raportarea rezultatelor financiare, joi.

Analiştii se aşteaptă ca respectivele costuri să fie oarecum compensate de un acoperire plasată de Barclays odată ce a identificat prima dată problema supraemisiunii, analiştii bancari ai Credit Suisse estimând un câştig de 720 de milioane de lire sterline datorită acestei acoperiri.

Banca a declarat pe 28 martie că a supravândut o serie de instrumente complexe structurate şi tranzacţionate la bursă, depăşind cu aproximativ 75% limita de 20,8 miliarde de dolari convenită cu autorităţile de reglementare din Statele Unite.

Cumpărătorii de titluri, considerate ”titluri de valoare neînregistrate”, în conformitate cu legislaţia SUA, aveau dreptul de a cere Barclays să răscumpere investiţiile la preţul iniţial plus dobânda.

Barclays a alocat anterior 540 de milioane de lire sterline unor provizioane pentru costurile aşteptate ale ofertei de răscumpărare.

Directorul general C.S. Venkatakrishnan, care a ocupat funcţia de director de risc al grupului în perioada supraemiterii, când a început, în februarie 2021, a ordonat, de asemenea, o investigaţie externă pentru a descoperi cauzele încălcării.

Într-o declaraţie anterioară din 23 mai, Barclays a spus că răspunderea sa finală va depinde de o combinaţie de factori ”inclusiv, dar fără a se limita la” condiţiile pieţei şi numărul deţinătorilor de titluri care acceptă acea ofertă.

Există, de asemenea, puţină vizibilitate asupra mărimii amenzilor pe care autorităţile de reglementare din SUA şi Marea Britanie le pot impune sau dacă cumpărătorii de titluri anulate depun acţiuni civile împotriva băncii, pentru obţinerea unei despăgubiri suplimentare pe lângă preţul plătit pentru titlurile de valoare, a spus banca.

Venkat, care a preluat conducerea băncii în noiembrie, a descris chestiunea ca fiind ”deosebit de supărătoare”, având în vedere timpul şi banii pe care banca le-a investit pentru a înăspri controlul riscurilor din 2016.

 

Ultimele Articole