Băsescu: Am ajuns lobbist pentru Guvern la Merkel şi premierul Olandei

0

„Vă rog să mă credeţi că am ajuns lobbist pentru Guvern (…) Nu ştiu cât va fi, deocamdată ştiu că vorbesc foarte frumos de Guvern şi când am ocazia şi cu Merkel, şi cu Hollande şi cu premierul Olandei şi oricui. Avem un Guvern care lucrează, singura lui mare deficienţă este că nu corectează prea repede MCV-ul, dar o să o facă pentru că vor să o facă şi nu trag prea bine fondurile europene, de asta daţi-ne «n plus 3» (încă un an suplimentar pentru absorbţia fondurilor UE pentru 2007-2013 n.r.), ca să tragem şi noi banii”, a afirmat Băsescu.

De asemenea, întrebat despre afirmaţia eurodeputatului german Manfred Weber, vicepreşedintele PPE, că România este vinovată pentru că s-a ratat decizia privind aderarea la zona Schengen, nu Bulgaria, preşedintele Băsescu a confirmat că România a fost „marea problemă”, deşi şi ţara vecină a avut „destule probleme”.

„Nu ştiu cât de perfect era pregătită Bulgaria, deşi, din câte ştiu, şi domnul Weber probabil nu-i foarte informat, avea destule probleme şi Bulgaria, dar, în mod cert, România a fost o mare problemă (…) Însă, într-adevăr, România nu era în situaţia în care să fie admisă, datorită raportului MCV cu care, din păcate, multe state fac legătura legat de accesul în Schengen”, a afirmat Băsescu.

El a ţinut să contrazică punctul de vedere exprimat de premierul Victor Ponta ca România să nu mai aibă „ţinte mişcătoare” în monitorizarea MCV, adăugând că acestea sunt cauzate de trăsnăile făcute privind statul de drept şi justiţia.

„Şi aici trebuie să lămurim şi povestea cu ţintele mişcătoare. Ţintele mişcătoare le punem noi. Ori de câte ori mai faci o trăsnaie care e în legătură cu statul de drept şi cu justiţia, vine imediat Comisia Europeană şi îţi dă noi ţinte pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare”, a mai afirmat Băsescu.

Premierul Victor Ponta a anunţat în urmă cu două săptămâni că va trimite preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, o scrisoare în care va solicita puncte şi ţinte concrete pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), asumate de CE, arătând că nu poate atinge „ţinte generale şi în mişcare”.