AcasăEconomie Băsescu: Cât timp sunt preşedinte, cota unică rămâne

Băsescu: Cât timp sunt preşedinte, cota unică rămâne

Aceasta este promisiunea făcută miercuri seară, la TVR, de preşedinte, care însă a spus din nou că încă nu s-a decis dacă va mai candida. Băsescu se angajează la păstrarea nivelului de impozitare, în numele Guvernului şi al Parlamentului, instituţii cărora le aparţine, în mod normal, o astfel de decizie. O situaţie similară l-a costat pe preşedintele George Bush, în SUA, al doilea mandat de preşedinte.

“Citiţi-mi pe buze: fără taxe noi”, a fost mesajul – trecut cu greu de consilierii care îl considerau prea puternic şi prea restrictiv – care l-a ajutat pe Bush să răstoarne situaţia în defavoarea contracandidatului său Michael Dukakis, în 1988. În 1990, Bush a fost nevoit să mărească impozitele din cauza deficitului bugetar nesustenabil şi la presiunea majorităţii democrate din Congres.

“Citiţi-mi pe buze: am minţit”, titra New York Post a doua zi. Cota de popularitate a lui Bush a început să scadă, iar în 1992 el a pierdut alegerile în faţa lui Bill Clinton.

Care sunt diferenţele dintre cele două situaţii? Băsescu se află deja în faţa celui de-al doilea mandat, iar promisiunea lui se referă la un singur impozit. La ce putem să ne aşteptăm din partea Guvernului? “Nu luăm în calcul majorări de taxe, iar o creştere de cotă unică sau de TVA ar trebui anunţată, în mod normal, cu şase luni înainte”, spune Dragoş Doroş, directorul direcţiei Legislaţie şi Taxe Directe din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

Însă presiunile bugetare pun Executivul în situaţia de a lua una din următoarele două decizii. Să concedieze personal într-o proporţie mai mare decât a anunţat sau să majoreze consistent veniturile la buget. “România are nevoie de o politică fiscală, care să asigure reducerea necesară a deficitului bugetar la un nivel ce poate fi finanţat. Cum se va obţine acest lucru depinde de politicienii aleşi, dar mi se pare că este nevoie de o înăsprire pentru a asigura ţinta de 7,3%”, explică pentru Business Standard analistul Fitch Andrew Colquhoun.

Cota unică este doar una dintre măsurile concrete pe care preşedintele şi le-a trecut deja în bilanţ. “Este o paternitate a ideii şi a susţinerii care îmi aparţine”, a declarat preşedintele Băsescu, la televiziunea naţională, cu referire directă la impunerea cotei unice de 16%. Cota unică s-a regăsit în programul prezidenţial din 2004 şi, mai apoi, în programul de guvernare, a adăugat Băsescu. Cota a fost asumată de guvernarea Alianţei DA, a fost o măsură impusă şi actualei coaliţii de la putere, iar “cât timp sunt eu preşedinte, va rămâne”, a subliniat Băsescu.

“Eu am enumerat evenimentele care s-au petrecut în mandatul meu, dar în care a existat o implicare directă a preşedintelui. Am avut o influenţă foarte mare în concretizarea unor decizii, atât în interior – punând presiune pe instituţiile interne -, cât şi în afara ţării. Nu uitaţi că am participat ca observator la Consiliul European, până la intrarea în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, dacă nu aderam, preşedintele ar fi fost primul responsabil pentru eşec”, a explicat Băsescu de ce şi-a asumat integrarea în Uniunea Europeană, amintind că meritul aparţine şi Guvernului, şi Parlamentului.

Pe de altă parte, Băsescu şi-a făcut la TVR şi bilanţul greşelilor din cei cinci ani de mandat. “Lipsa de tact în relaţiile cu Parlamentul, cu Guvernul este un lucru pe care pot să mi-l reproşez ca preşedinte, dar nu îmi reproşez că vreodată am făcut observaţii care nu erau corecte”, a spus Băsescu. O altă eroare asumată în discursul de miercuri seară de la TVR a fost celebra “demisie în cinci minute”. “Vă mai spun o greşeală: când am anunţat că demisionez în cinci minute, dacă voi fi suspendat. A fost o mare greşeală”, a menţionat Băsescu.

De asemenea, preşedintele a admis şi eroarea legată de majorarea salariilor profesorilor: “Vă mai spun o greşeală, dacă vreţi să facem bilanţul greşelilor: promulgarea legii de salarizare a profesorilor. N-am avut informaţia cât de rapid începuse să alunece venitul în Trezorerie. Criza a fost foarte greu de anticipat ca anvergură în România”.
 

Ultimele Articole