Băsescu: Cei care spun că evaziunea reprezintă 40% din PIB sunt mincinoşi sau rău intenţionaţi

Preşedintele Băsescu a precizat că unul din subiectele discutate cu grupurile parlamentare ce susţin Guvernul a fost evaziunea fiscală. „În mod categoric trebuie întărite consistent măsurile de combatere a evaziunii fiscale. În acelaşi timp trebuie să fac o apreciere. Recunosc personal, evaziunea fiscală pare că a devenit panaceu universal. Am văzut şi afirmaţii de la oameni care se pretind a fi mari manageri în lumea asta care fac afirmaţii că 40% din PIB sau 40 de miliarde reprezintă evaziunea fiscală”, a arătat preşedintele.

Băsescu a spus că cei care avansează astfel de proporţii ale evaziunii sunt „cel puţin mincinoşi sau rău intenţionaţi”, luând în calcul inclusiv proporţia din PIB, de aproximativ 20%, reprezentată de economia naturală, gospodăriile ţărăneşti.

„Dar zonele de mare evaziune sunt agricultura, alcoolul, ţigări (contrabandă şi evaziune), legumele care se aduc din import şi care au o adevărată reţea de introducere în ţară, florile, chiar comerţul intracomunitar. De prea multe ori primim din câte o ţară a UE carne care vine etichetată ca fiind produsă într-o ţară a Uniunii dar se poate constata că e tocmai din Argentina sau Brazilia, de prea multe ori primim în UE ananas sau banane şi nu am constatat ca în vreo ţară din Europa de nord să se planteze ananas sau banane. Va trebui să clarificăm şi lucrurile acestea şi statul să ia măsuri de punere în regulă a comerţului intracomunitar care îl afectează”, a explicat preşedintele.

Băsescu a reiterat că este responsabilitatea ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, şi a ministrului de Interne, Vasile Blaga, să diminueze accesul mărfurilor care sunt obiect al evaziunii fiscale sau să diminueze evaziunea fiscală. „Nu aş vrea să-l întreb pe domnul Marica ce ştie despre corupţia din vămi sau pe şeful Poliţiei de frontieră ce ştie despre corupţia din frontiere pe unde trec tirurile cu ţigări”, a mai spus preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a avut, marţi, întâlniri cu grupurile parlamentare ale PDL, UDMR, UNPR şi minorităţilor naţionale, în cadrul cărora a discutat despre scrisoarea de intenţie către FMI şi măsurile de austeritate ale Guvernului.

Citeşte şi Băsescu îl mustră pe Strauss-Kahn: Varianta Fondului menţinea cancerul economiei!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed