Băsescu cere reexaminarea modificărilor la Legea privind statutul cadrelor militare

La nivelul lunii martie 2013, vârsta standard de pensionare este de 55 ani şi 6 luni.

În cererea de reexaminare, publicată, joi, pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu susţine că prevederile referitoare la aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi amiralilor nu este oportună, aducând atingere nevoii de stabilitate în ceea ce priveşte managementul forţelor armate.

„De asemenea, considerăm că o asemenea condiţionare ar fi de natură să transforme Armata într-o masă uşor de manevrat, supusă factorului politic”, a mai arătat şeful statului.

În opinia preşedintelui, lipsa de predictibilitate a acestei dispoziţii legale poate avea efecte negative asupra conducerii eficiente a structurilor militare întrucât este incert dacă generalii sau amiralii aflaţi la conducerea acestora vor fi menţinuţi în activitate. De asemenea, şeful statului menţionează şi faptul că legea nu prevede criterii clare de apreciere pentru obţinerea acestui aviz conform, ceea ce poate genera aprecieri subiective din partea decidenţilor.

„Menţionăm că măsura adoptată ar putea conduce la trecerea în rezervă a unui număr de peste 50 de generali şi amirali, reprezentând un procent ce ar depăşi 50 la sută din numărul total al acestora. O asemenea dispoziţie legală ar avea un impact deosebit de grav în ceea ce priveşte conducerea Statului Major General, unde din cei 5 generali un număr de 4 ar putea ieşi din sistem „, se mai arată în cererea de reexaminare.

De asemenea, se arată că o situaţie similară există şi la nivelul conducerii Statului Major al Forţelor Terestre şi al Forţelor Navale, unde toţi generalii şi amiralii aflaţi la conducere ar putea ieşi la pensie, precum şi la nivelul conducerii Statului Major al Forţelor Aeriene, unde din patru generali ar putea rămâne în sistem unul singur.

 
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare a fost votată de Senat, în calitate de Cameră decizională, în 19 februarie. Anterior, iniţiativa legislativă a fost respinsă de Camera Deputaţilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed