Băsescu, Guvernului: Avem, pentru prima dată de la Revoluţie, un sold pozitiv la comerţul exterior

0
Băsescu, Guvernului: Avem, pentru prima dată de la Revoluţie, un sold pozitiv la comerţul exterior

 “Aş vrea să profit de onoarea pe care o am să fie Guvernul aici şi să observ că pe primele două luni ale anului este pentru prima dată când avem un sold pozitiv al comerţului exterior, cred că prima dată de la Revoluţie. Sigur, unii dintre dumneavoastră or să se mire de cum s-a întâmplat. S-au cumulat efectele în timp şi iată că reuşim să reducem deficitul de cont curent, chiar să avem surprize ca cele de pe primele două luni ale anului”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, în discursul său de la Palatul Cotroceni după depunerea jurământului de către Cazanciuc.

El a mai arătat că pentru anul viitor există o estimare de creştere economică din partea agenţiilor de rating de 1,7%, însă aceasta nu reprezintă ceea ce poate România, cu condiţia să se reuşească o mai bună absorbţie a fondurilor europene.

Băsescu a atras atenţia că la 1 ianuarie 2014, la începutul a exerciţiului bugetar multianual al UE pentru perioada 2014-2020, Guverul va trebuie să aibă pregătite “un număr mare de noi proiecte”.

“Avem o estimare, să spunem, pozitivă de creştere economică de 1,7% anul viitor, dar cu toate veştile bune, aş face nişte observaţii, nişte atenţionări legate de două aspecte. Primul este nevoia de a accelera absorbţia fondurilor de la Uniunea Europeană. Este clar că nu ne poate mulţumi absorbţia actuală de numai 13,5% şi mi se pare foarte important să ţinem cont de faptul că noul exerciţiu bugetar al UE începe la 1 ianuarie 2014, deci peste câteva luni, ceea ce ar însemna ca acea dată să ne găsească cu un număr mare de proiecte pregătite spre a se trece la implementarea lor”, a afirmat Băsescu.

El a subliniat că aceste probleme îl “frământă” şi a adăugat că este convins că şi membrii Guvernului sunt la fel de preocupaţi, având în vedere că o rată de absorbţie ridicată ar asigura o creştere economică mai mare şi locuri de muncă.

“Sunt câteva lucruri care mă frământă, sunt convins că vă frământă şi pe dumneavoastră şi dacă am reuşi o absorbţie mai bună şi din actualul exerciţiu bugetar al UE şi din viitorul, cu certitudine creşterea de 1,7% prognozată pentru anul viitor de agenţii de rating străine ar fi doar un reper extrem de jos faţă de ceea ce ar putea România. Cred că ar trebui să o facem pentru că avem nevoie de locuri de muncă”, a mai spus Băsescu.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni a fost prezent şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici. După finalul ceremoniei, şeful statului l-a chemat pe acesta, cei doi având o discuţie de câteva minute.