Băsescu: Limpeziri şi precizări noi în Constituţie, regimul semiprezidenţial să rămână

0

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la postul public de televiziune, într-o emisiune electorală, că doreşte modificarea Constituţiei, aşa cum a afirmat în mai multe rânduri, precizând că nu susţine schimbarea regimului politic, pe care l-a considerat de extremă, cel prezidenţial, în care şeful statului este dominant ca rol în stat, sau cel parlamentar, în care această instituţie este prioritară. El a spus că actualul regim politic, semiprezidenţial, este potrivit pentru România, însă are nevoie de mecanisme de deblocare a crizelor, precum şi de limpezirea relaţiilor dintre instituţii.

Traian Băsescu a spus că în actuala Constituţie rolul şi atribuţiile preşedintelui sunt clare, însă problema este cea a relaţiilor dintre instituţii – dintre cea a preşedintelui şi Guvern, între şeful statului şi Parlament, între preşedinte şi Justiţie. Din acest motiv, a adăugat şeful statului, CCR a devenit un al doilea guvern.

În opinia candidatului PDL la un nou mandat prezidenţial, Constituţia trebuie să precizeze clar un termen, de pildă, în care Guvernul trebuie să programeze votarea unui Guvern, în condiţiile în care primeşte lista unui Cabinet pentru a-l supune votului.

Întrebat despre instituţia medierii ca atribut al preşedintelui, Băsescu a spus că ar trebui ca, atunci când se solicită mediarea şefului statului, preşedintele ar trebui să aibă „într-un fel” puterea de a decide cine are dreptate sau care este soluţia. „Asta ar însemna puteri excesive date preşedintelui. Ori se desfiinţează instituţia medierii, ceea ce este practic imposibil, ori se clarifică până unde poate merge preşedintele cu medierea”, a spus el. Şeful statului a dat drept exemplu solicitarea medierii din partea Metrorex, acuzând că în spate s-ar fi aflat „instrucţiunile de la şefii politici de la PSD” pe care le-ar fi primit şeful acestui organism. „Sunt situaţii în care se cere medierea pentru a fi atras într-o capcană, am mai avut asemenea medieri (…) Se profită de faptul că preşedintele are obligaţia să facă mediere. Dar trebuie văzut până unde merge medierea, până la chestiuni de salarii, ca la metrou? Nu, aia e capcană. Preşedintele nu dă salarii”, a conchis Băsescu.

De asemenea, o altă clarificare a Constituţiei, în opinia lui Traian Băsescu , ar fi reglementarea ordonanţelor şi a celor de urgenţă, care, în actuala redactare, permite Guvernului să guverneze fără Parlament.

„Guvernul poate face abstracţie de Parlament, poate da ordonanţe în exces şi se poate întâmpla ca acum, când Parlamentul a dat o singură lege în zece luni”, a spus Băsescu. „Faptul că Guvernul poate lucra independent de Parlament trebuie stopat”, a spus candidatul PDL.

Întrebat care este rolul Parlamentului în arhitectura constituţională, Băsescu a spus că Legislativul are un rol foarte important, care, în aceste zile, se simte pregnant – „Este în vacanţă, Parlamentul poate lăsa ţara fără Guvern”. „Parlamentul are program, are listă a Cabinetului, iar Mircea Geoană şi PSD au plecat în campanie”, a spus Băsescu. El a mai spus că „nimeni altcineva nu e responsabil pentru starea ţării – au dărâmat Guvernul Boc, au respins Guvernul Croitoru şi nu au supus votului Guvernul Negoiţă”, a spus şeful statului. El a spus rostit Cabinetul Năstase, după care s-a corectat. Traian Băsescu a adăugat că majoritatea actuală din Parlament, condusă de trei candidaţi la Preşedinţie, Geoană, Antonescu şi Kelemen Hunor, răspund pentru că ţara nu are Guvern şi a precizat că nu preşedintele ţării votează şi nici el nu este cel care dărâmă guverne.