Bătaie de joc! Cum s-a deschis BURSA fără apă, fără nave înmatriculate, fără autorizații sanitar-veterinare

În timpul guvernării Vioricăi Dăncilă a fost inaugurată cu mare fast bursa de pește de la Tulcea, după ce Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură a reușit să atragă fonduri europene, dar românii nu beneficiază până la această dată de avantajele pe care le-ar putea aduce această investiție. Într-un document semnat de ministrul Agriculturii, Adrian Oros, se arată că un audit al Curții de Conturi efectuat în luna mai 2019 a constatat doar două tranzacții efectuate și 7 oferte. În plus, s-a descoperit că la punctul de colectare Chilia nu există o sursă de apă curentă, în pofida faptului că legăturile cu rețeaua publică de distribuție a energiei electrice și a apei erau finalizate. Prin urmare, dispozitivul de preparare a fulgilor de gheață și instalațiile de spălare pentru transportul cutiilor cu pește și pentru echipamentele personalului nu au fost instalate și nu au putut fi folosite, deși punctul ar fi trebuit să dispună de aceste instalații la deschide. În absența acestor instalații, se spune în document, se poate trage concluzia că nu au fost posibile transportul și comercializarea peștelui. Astfel, obiectivul bursei de pește nu a putut fi atins, și aceasta nu numai la momentul deschiderii (martie 2019), ci chiar și după data auditului.

 

Din concluziile auditului realizat de Curtea de Conturi (paginile 9 și 10) rezultă că înregistrarea celor trei nave achiziționate pentru transportul peștelui de la punctele de colectare către bursă nu se efectuase încă la data auditului. De asemenea, nu fuseseră îndeplinite nici procedurile necesare pentru obținerea autorizațiilor sanitar-veterinare pentru punctul de colectare a peștelui, de la Chilia, și pentru navele de transport. Lipseau așadar elemente-cheie ale unui lanț logistic adecvat pentru colectarea și transportul capturilor de pește.

 

Auditul relevă faptul că cele două tranzacții de la bursa de pește au avut loc în ziua deschiderii, adică 22 martie 2019. Taxele încasate au fost înregistrate în sistemul de contabilitate al Companiei Naționale ”Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea” care gestionează activele Bursei de pește Tulcea în numele Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, în calitate de beneficiar al proiectului. La momentul auditului, existau și 7 oferte pentru vânzarea de produse de acvacultură la www.bursadepestetulcea.ro. Se pare că nivelul scăzut al tranzacțiilor cu pește înregistrate până la data misiunii de audit a fost cauzat de interdicția aplicată pescuitului comercial din acea perioadă, se mai arată în documentul amintit. Cu toate acestea, chiar dacă pescuitul comercial ar fi fost posibil nu erau înregistrate, iar punctul de colectare nu era cu adevărat funcțional, mai susține ministrul Oros. În plus, tranzacțiile ar fi putut fi efectuate cu pești provenind din acvacultură.

 

Raportul acestei misiuni a fost transmis oficial către Comisia Europeană în luna mai 2019. Există pericolul că țara noastră să înapoieze UE aproape 15 milioane de euro pentru că nu și-a respectat angajamentul pentru dare în folosință a locației. Ministrul Oros susține că bursa poate funcționa, în ciuda problemelor existente. Mai sunt încă necesare acțiuni pentru asigurarea alimentării curente cu apă potabilă la punctul de colectarea Chilia Veche, înmatricularea celor trei nave achiziționată prin proiect și finalizarea demersurilor necesare obținerii autorizațiilor sanitar-veterinare pentru punctul de colectare și pentru mijloacele de transport. Responsabilitatea pentru implementarea proiectului și asigurarea funcționalității acestei burse revine în exclusivitate Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, în calitate de beneficiar al contractului.

 

Pe baza constatărilor Autorității de Audit și anume faptul că punctul de colectare nu era în realitate operațional, navele de transport nu erau înregistrate, autorizațiile esențiale nu erau încă acordate la data auditului (mai precis, autorizațiile sanitar-veterinare pentru punctul de colectare și navele de transport), iar singurele tranzacții înregistrate au fost cele efectuate la deschidere, Comisia a considerat, în scrisoarea de pre-închidere, că acest proiect nu era operațional la data de 31 martie 2019. DGP-AMPOPAM va formula observații la scrisoare de pre-închidere până la data de 29 ianuarie 2020.

 

Obiectivul de investiții Bursa de Pește Tulcea a fost preluat de la SN ”Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea” SA, ca soluția pentru operaționalizarea obiectivului, deoarece nu putea fi operat de niciuna dintre entitățile partenere proiectului – Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării sau Consiliului Județean Tulcea, căci nu aveau vocație comercială. În aceste condiții, din datele transmise de SN Unirea reiese că, până la data de 31 octombrie 2019 s-au achiziționat 46.769 kg. de pește proaspăt diversificat la o valoare de 434.002 , din care s-au valorificate 7.327 kg. pește proaspăt la o valoarea de 85.49 lei, pe lângă care există un stoc de marfă congelată, aproximativ 20 de tone, la o valoare de vânzare estimată de 585.265 lei (adaos comercial de 30%). 

 

„Bursa de pește din Tulcea este un proiect pe care pescarii îl așteaptă de mai bine de 10 ani. Cu mai bine de un an în urmă, când am preluat responsabilitatea guvernării, împreună cu echipa de miniștrii pe care o conduc, proiectul de la Tulcea era unul blocat, și puțini mai credeau într-o perspectivă apropiată, ca el să devină operațional. Alianța PSD-ALDE s-a angajat să pună în valoare potențialul natural, turistic și economic al Deltei Dunării. Resursa piscicolă bogată din Deltă merită o piață concurențială, cu adevărat funcțională, având în vedere că agricultura și pescuitul contribuie semnificativ la economia județului Tulcea și asigură locuri de muncă pentru aproximativ 30% din populație. Aceste cifre argumentează o dată în plus importanța economică și socială pe care o are noua bursă de pește din Tulcea, un proiect în valoare de aproape 6 milioane euro, finanțat din fonduri naționale și europene”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, la momentul inaugurării bursei.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed