x


  • EUR
    4.7777
    USD
    4.3149
string(16) "instant-articles"

BĂTAIE de joc! La patru ani de la Colectiv, NICIUN vinovat nu a fost condamnat

Aproape la fiecare termen din dosarul Colectiv, sala de judecată de la Tribunal încă este ticsită de victime și de susținători care o părăsesc dezamăgiți pentru că vinovații pentru incendiul din club nu au fost pedepsiți, nici măcar la patru ani de la tragedia în care au murit 65 de tineri.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 20.10.2019, 8:28

Procurorii erau prezenți la fosta Fabrică Pionierul chiar în dimineața zilei de 31 octombrie 2015, adică numai după câteva ore de la tragedia din Clubul Colectiv.

 

Anchetatorii au venit pentru a începe să strângă probe și date pentru a demara o anchetă penală. Inițial, cazul a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, însă printr-o ordonanță a procurorului general – Tiberiu Nițu, la acel moment – dosarul a fost preluat de Parchetul General. Tot atunci a fost desemnată o echipă de procurori care să lucreze la anchetă.

 

 

În 28 aprilie 2016, dosarul a fost trimis în judecată. La dosarul de la Parchetul General au fost 8 inculpați: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri și două societăți comerciale (Colectiv Club SRL și Golden Ideas Fireworks Artists SRL). Acuzațiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

 

Dosarul a parcurs pași puțini și îngreunați: inițial s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competența instanței. În final, s-a decis declinarea competenței către Tribunalul București, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.