BĂTĂLIA se dă acum în LABORATOARE! Iată un răspuns la întrebarea ”Când vom avea primul vaccin?”

La nivel mondial se vorbește din ce în ce mai mult de identificarea unor vaccinuri care ar putea să fie soluția salvatoare împotriva COVID-19. Deși se discută despre un termen de câteva luni până când vom putea avea un vaccin, în realitate procesul de cercetare și dezvoltare ar putea dura mai mult.

 

„Şi în SUA şi în Marea Britanie se testează un vaccin împotriva coronavirus. Noi, de la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balş, avem deja o colaborare în acest sens şi urmează să primim protocolul de colaborare pentru a putea pune în experiment acest nou vaccin. Este un vaccin făcut prin inginerie genetică, adică să nu își imagineze cineva că a luat virusul, l-a pus într-o substanță și îl administrăm, nu. E vorba despre inginerie genetică pentru că s-au identificat structurile de la nivelul virusului care pot genera anticorpii protectori şi este un vaccin care se adresează populaţiei care nu a trecut prin infecţie“, declara în urmă cu câteva zile Prof. Dr. Adrian  Streinu-Cercel, manager al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

 

Acesta explica și traseul prin care vaccinul ar putea ajunge în România pentru teste, fără a putea avansa un termen clar: “în momentul în care se ratifică protocolul științific de cercetare, evident el va face obiectul Agenției Naționale a Medicamentului și, după avizul Agenției, testarea va putea să înceapă. După care urmează proceduri destul de elaborioase prin care preparatul evaluat să fie adus în țară și apoi investigatorii vor trece la treabă împreună cu echipele lor”.

 

Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie spune că vaccinul experimental destinat populației care nu a fost infectată cu noul coronavirus va fi adus din Marea Britanie peste aproximativ o lună, iar pâna atunci, Agenția Națională a Medicamentului va da avizele necesare. “Este unul dintre vaccinurile candidate. Sunt cel puțin 10 vaccinuri candidate la nivel global și ca ele să fie puse în producție trebuie testate”, a afirmat Rafila. În studiile clinice vor fi înrolați voluntari din toate categoriile de vârstă.

 

În prezent, nu există vaccinuri sau tratamente aprobate pentru a preveni transmiterea sau vindecarea infecției cu virusul COVID-19. Cu toate acestea, tratamente aprobate deja au fost utilizate pentru a ameliora simptomele și pentru pacienții în stare gravă sau cu complicații. La nivel global și European, companiile farmaceutice inovative declară că  lucrează continuu pentru a găsi vaccinuri, soluții de diagnostic și tratamente pe care să le folosească în lupta împotriva coronavirusului, însă procesul este unul de durată. Potrivit datelor Federației Europene a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice, la 16 martie 2020 erau active la nivel global aproximativ 82 de studii clinice, fie în desfășurare, fie în planificare, trei fiind deja realizate în Uniunea Europeană.

 

Citește mai departe pe ARPIM

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed