BCE şi-a redus drastic achiziţiile de obligaţiuni săptămâna trecută

BCE a precizat că în săptămâna care s-a încheiat la 9 decembrie a achiziţionat obligaţiuni guvernamentale în valoare de 635 milioane de euro (841 milioane de dolari), mult mai puţin faţă de achiziţiile de 3,66 miliarde de euro efectuate în săptămâna anterioară şi 8,58 miliarde de dolari în urmă cu două săptămâni.

 

În total, până în prezent, achiziţiile de obligaţiuni de stat ale BCE se ridică la 207 miliarde de euro. BCE a reactivat acest program la începutul lunii august (după o pauză de 19 săptămâni) în condiţiile în care Italia şi Spania au fost aproape de colaps în urma creşterii randamentelor cerute de investitori până la un nivel nesustenabil.

 

Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat că, pentru prima dată în istoria sa, va oferi băncilor credite cu maturitatea pe trei ani, în ideea de a evita ca actuala criză a datoriilor să provoace o criză a creditului care să sufoce economia blocului comunitar.

 

Noul preşedinte al BCE, Mario Draghi, a anunţat că o operaţiune de refinanţare pe 36 de luni din data de 21 decembrie va înlocui o ofertă de finanţare pe 12 luni pe care o avea în vedere anterior BCE. În plus, BCE va acoperi toate cererile şi va exista posibilitatea unei rambursări anticipate după un an.

 

De asemenea, BCE a decis să faciliteze accesul la creditele sale pentru bănci prin extinderea garanţiilor cerute, precum şi prin reducerea nivelului rezervelor la 1% de la 2%.

 

Cu toate acestea, preşedintele BCE a ţinut să elimine speranţele referitoare la o intervenţie masivă a BCE pe piaţa de obligaţiuni. ‘Am fost surprins de sensul implicit care a fost dat comentariilor mele de săptămâna trecută’, a declarat Mario Draghi referindu-se la discursul său de săptămâna trecută, când a anunţat că ar putea urma noi acţiuni dacă liderii europeni vor cădea de acord asupra înăspririi controalelor bugetare.

 

Pieţele au interpretat aceste comentarii ca o aluzie la posibilitatea ca BCE să cumpere mai agresiv obligaţiuni guvernamentale din zona euro. Potrivit lui Mario Draghi tratatele Uniunii Europene interzic finanţarea monetară a statelor.

 

De asemenea, Mario Draghi a exclus posibilitatea ca BCE să finanţeze statele membre, însă via Fondul Monetar Internaţional. ‘Acest lucru este incompatibil cu tratatele europene’, a subliniat preşedintele BCE.

 

Anterior, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis să reducă dobânda de referinţă cu un sfert de punct până la nivelul record de 1%. Este pentru a doua oară în decursul ultimelor şase săptămâni când BCE optează pentru reducerea costului creditului în ideea stimulării economiei zonei euro. În trimestrul al treilea al acestui an zona euro a înregistrat o creştere anemică de doar 0,2%.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed