BCR, reacţie în scandalul Buhnici: „Ne disociem ferm de sexism şi discriminare“

0

BCR reacţionează după ce declaraţia lui Buhnici „am o nevastă care arată ca o minoră“ a luat amploare în online.

Publicitate

„Ne disociem ferm de sexism şi discriminare. (…) Este adevărat că oricine poate greşi, dar la fel de adevărat este că, în orice greşeală, cu toţii putem realiza impactul, exprima scuze şi remuşcări sincere”, au scris reprezentanţii BCR într-o postare în social media.

Poziţia BCR vine după ce Libertatea a publicat un articol despre firmele care se asociază cu George Buhnici, printre care este şi banca.

„Sexism cu „Ţâţe şi buci”. Care sunt firmele care se promovează cu influencerul George Buhnici. Pe hârtie, ele sunt împotriva sexismului, ce spun după episodul de pe plajă“, a titrat Libertatea astăzi, 19 iulie.

Context. George Buhnici a dat un interviu pe plajă pentru Antena Stars, de la festivalul Neversea. În discuţiile cu reporterul, influencerul a criticat fetele care au vergeturi.

„Venim la mare ca să vedem piele, aş vrea ca pielea aia să n-aibă vergeturi. Deci, dacă aţi investi în săliţă cât investiţi în tatuaje, cred că am fi toţi mai bine”, a spus Buhnici pentru Antena Stars.

Mai mult decât atât, vloggerul a dat-o drept exemplu pe soţia sa, despre care a spus că arată ca o minoră: „Eu am noroc că am o nevastă care arată ca o minoră. Asta e şansa vieţii mele”.

După ce a izbucnit acest scandal, George Buhnici a publicat o poziţie pe blogul său, în care a spus: „Pedofilia este inacceptabilă, e o crimă şi trebuie pedepsită!“.

Poziţia integrală a lui Buhnici: aici.

Şi Gillette a publicat astăzi o postare în social media care face trimitere la scandalul declanşat de declaraţiile lui George Buhnici.

Poziţia BCR, în continuare

La BCR lucrăm cu mulţi influenceri. Plecăm de la premisa că putem fi parteneri de proiecte şi de valori. Dar am vrea să fim foarte clari: ne disociem ferm de sexism şi discriminare, indiferent de formă – nuanţe, aluzii sau interpretări. Avem, de asemenea, aşteptări ferme de limbaj, de atitudine şi de conştientizare a greşelii când există derapaje:

– Credem că, deşi sănătatea primează, nimeni nu trebuie judecat, cu atât mai puţin făcut de ruşine pentru cum arată. Dimpotrivă, educaţia în acest sens este necesară cu blândeţe, înţelegere, incluziv;

– Credem că limbajul public, cu atât mai mult al unor lideri de opinie, trebuie să evite orice nuanţă despre sexism şi obiectificare sexuală la adresa oricărei persoane;

– Şi credem că, în ceea ce priveşte tinerele şi tinerii din România, este necesar să evităm sexualizarea la vârste fragede, cu atât mai mult cu cât România ocupă un neonorant loc în ceea ce priveşte sarcinile şi avorturile în rândul tinerelor minore.

Credem că cel mai util şi corect demers în acest moment este ca subiectul prevenţiei discriminării şi cel al drepturilor femeilor să fie adresat în mod direct şi responsabil printr-o dezbatere la nivel public cu potenţial educaţional relevant. Ne dorim ca acest dialog deschis să fie susţinut de acţiuni concrete, cu impact real, în misiunea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor femeilor. Noi vom susţine aceste acţiuni, vom facilita discuţiile cu părţile relevante (influenceri, jurnalişti, societate civilă etc) şi vom continua / construi parteneriate doar cu cei care împărtăşesc aceleaşi valori.

Este adevărat că oricine poate greşi, dar la fel de adevărat este că, în orice greşeală, cu toţii putem realiza impactul, exprima scuze şi remuşcări sincere, dar mai ales găsi o cale de a repara şi a construi mai bine: înţelegere, valori, dialog.

În cele din urmă, credem că soluţia stă în educaţie, pentru care toţi trebuie să punem umărul, inclusiv cei care greşesc. Altfel, vom rămâne în tranşeele noastre, mai dezbinaţi, mai lipsiţi de înţelegere şi de acel împreună de care este nevoie ca să construim o “ţară ca afară”.