BEI ar putea acorda României credite de 1 miliard de euro, în 2011

„Volumul noilor împrumuturi semnate anul trecut a fost mai mic, dar ceea ce trebuie luat în considerare este că un nivel adecvat pentru o ţară precum România este de 800 – 1.000 de milioane de euro. În 2008 şi 2009 am depăşit semnificativ acest prag, iar în acest an ţintim din nou finanţări de 800-1.000 de milioane de euro. Acest lucru am prevăzut pentru 2011 şi vom vedea la final care va fi rezultatul”, a declarat vicepreşedintele instituţiei, Mathias Kollatz-Ahnen.

El a precizat că BEI are în prezent discuţii privind finanţarea a zece proiecte, dintre care unul a fost semnat vineri cu BCR.

„Dintre cele 10 proiecte, trei sunt cu bănci, inclusiv cu BCR. În privinţa sectoarelor finanţate, ne aşteptăm să vedem tranzacţii în transportul public, în reabilitarea centralelor electrice şi eficienţă energetică, finanţări pentru bănci ca intermediari pentru IMM-uri şi proiecte mici de infrastructură”, a spus Kollatz-Ahnen.

Volumul angajamentelor de creditare ale BEI în România din ultimii cinci ani au ajuns la circa 3,9 miliarde de euro, acordate în proporţie de 34% pentru infrastructura de transport, câte circa 20% pentru sectoarele de „apă şi infrastructură urbană” şi „industrie şi servicii”.

Portofoliul împrumuturilor acordate de BEI de la începutul activităţilor în România, respectiv din 1990, totalizează peste 8,1 miliarde de euro.

Anul trecut, plăţile efectuate de BEI în contul împrumuturilor acordate au crescut semnificativ, până la 870 milioane de euro, de la 469 de milioane de euro în 2009.

BEI notează că economia românească a făcut anul trecut obiectul unor măsuri de austeritate, ceea ce a redus semnificativ posibilitatea unor activităţi tradiţionale de creditare din partea instituţiei.

În 2009, totalul activităţilor BEI în România a ajuns la un nivel record de 1,5 miliarde de euro.

BEI a continuat anul trecut să sprijine sectorul energetic românesc prin acordarea unui împrumut de 200 milioane de euro pentru finanţarea unei ferme eoliene situate în Dobrogea, unui credit de 70 milioane de euro pentru reabilitarea energetică a blocurilor din Bucureşti şi o finanțare de 65 milioane de euro pentru modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice.

În sectorul serviciilor, banca a acordat în 2010 credite de 75 milioane de euro pentru construcţia de instalaţii logistice şi pentru depozitare, în scopul creşterii productivităţii comerţului en-gros şi cu amănuntul din România.

Banca Europeană de Investiţii este banca de creditare pe termen lung a Uniunii Europene. În 2010, banca a raportat un profit net de 2,1 miliarde euro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed