Benzina s-a scumpit masiv in ultimii ani

 Într-o Românie care abia anul acesta speră să atingă PIB-ul real din 2008, 18,3 milioane de cetăţeni români cu drepturi electorale – cifră necorectată de ani de zile – sunt chemaţi duminică la vot ca să-şi aleagă preşedintele pentru următorii cinci ani. Datele economiei, în aceste zile, sunt cu mult schimbate faţă de anul 2000. Dar sunt schimbate şi faţă de anul ultimelor alegeri, 2009, care a fost şi primul an al ultimei crize.

 

ZF a realizat un „tablou de bord“ al României, din 2000 încoace, jalonat de anii alegerilor şi reflectat în 25 de indicatori cheie – PIB, datorie a ţării, publică şi privată, evoluţia credi­tării, a ratelor de dobândă, a indicelui BET al Bursei – , pentru a avea o ima­gine asupra a ceea ce a fost şi a ceea ce este cu economia.

 

În 2000 plăteam pe un litru de benzină 1,13 lei, în 2009 3,75 lei, acum plătim 6 lei. Este adevărat că, la mijloc, a fost şi inflaţia sau cursul de schimb, dar inflaţia şi cursul au “planat” uneori cu o influenţă bună, alteori nu.

 

Piaţa auto din România s-a întors la nivelul la care era când benzina costa 1,3 lei litrul. România s-a reîntors la numărul de maşini noi vândute acum aproape la nivelul anului 2000, de 70.000 de bucăţi, după ce în anii de boom se vindeau 145.000 de maşini noi. 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed