Berceanu vrea să rezilieze contractul pentru autostrada Timişoara-Arad

Berceanu le-a transmis joi reprezentaţilor FCC Construction, care se ocupă şi de construcţia pe zona bulgară a podului de la Vidin-Calafat, că va rezilia contractul pentru autostrada Timişoara-Arad.

„Aici (la Calafat, n. r.), am vorbit cu reprezentanţii FCC, care lucrează la pod pe partea bulgară, pentru că-i avem şi noi în România pe diverse contracte, printre care unul este porţiunea de autostradă de pe Culoarul IV, din zona Aradului, unde sunt vreo 20 de kilometri de autostradă, o porţiune câştigată de ei, şi unde de aproape un an se gândesc şi au tot felul de trăiri, probabil în Spania, că în tot cazul acolo pe lucrare nu se vede nimic”, a spus Berceanu.

El a adăugat că reprezentanţii companiei au fost chemaţi, joi după-amiază, la Bucureşti, pentru a li se pune în vedere că dacă nu se apucă de lucrări contractul va fi reziliat.

„Ei sunt convocaţi astăzi (joi – n. r.) la minister, iar mâine sau după-amiază o să am şi eu o discuţie cu ei în care o să li se arate articolele din contract, pe baza cărora, din cauză că nu le-au respectat, noi o să începem procedura de reziliere. Dacă ei or să considere că e o chestiune care îi interesează şi or să se apuce foarte repede de lucrare, atunci poate nu o să se ajungă la reziliere. Dacă nu, o să se ajungă la reziliere”, a menţionat Berceanu.

Ministrul Transporturilor susţine că de-a lungul timpului, pe diverse lucrări de infrastructură, au mai existat probleme cu firme care, după ce au primit licitaţia pentru lucrări, „uitau” să execute contractul.

„Noi avem foarte multe contracte, inclusiv pe aici, prin zonă, către Filiaşi, de la Târgu Jiu spre Valea Jiului, unde au câştigat firme, care după ce au câştigat au luat ceva avans şi după acea au uitat de lucrarea respectivă. Nu-mi place ideea de a rezilia contracte, dar nici nu-mi place ideea ca cineva să creadă că nereziliind poate să-şi bată joc de orice fel de contract” a apreciat Berceanu.

El a spus că nu are „nicio reţinere” să rezilieze contractele de lucrări întârziate.

„Eu nu am avut nicio reţinere să reziliez contractele. Dacă au semnat un contract nu pot să vină să spună că a cam plouat, că a cam nins, ca şi cum România era ori în Sahara, unde nu trebuia să plouă şi a fost o surpriză că a plouat, sau la Ecuator, unde nu trebuia să ningă şi a fost o surpriză că a nins”, a declarat ministrul Transporturilor.

Berceanu a arătat că firmele care au câştigat lucrări în urma licitaţiilor s-au obişnuit că dacă se întârzie lucrarea contractele oricum nu se reziliază.

„Când am mai fost vreo opt luni ministru am mai reziliat ceva contracte. În ultimii 20 de ani nu prea s-au reziliat contracte şi de aceea s-au învăţat foarte mulţi constructori că în România, chiar dacă mai întârzii, chiar dacă mai măreşti preţuri, până la urmă se găseşte o soluţie şi nu se reziliază contractul”, a susţinut Berceanu.

Segmentul de autostradă Arad-Timişoara necesită costuri de 270 milioane euro, sumă care include şi construcţia centurii Arad. Licitaţia a fost câştigată de companiile FCC din Spania şi Astaldi din Italia.

Potrivit informaţiilor de pe website-ul Companiei de Autostrăzi, lucrările la acest tronson, lung de 32 km, ar fi trebuit să fie terminate la începutul anului viitor.

Citeşte şi CNADNR: Mai multe contracte de construcţie a unor drumuri vor fi reziliate

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed