AcasăEconomieBERD a devenit asociat cu o participaţie de 25% în capitalul social...

BERD a devenit asociat cu o participaţie de 25% în capitalul social al subsidiarei Transgaz din Republica Moldova, ce deţine şi operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chişinău

”Transgaz informează asupra faptului că Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a devenit, începând cu data de 25.08.2021, asociat
cu o participaţie de 25% în capitalul social al companiei de transport gaze naturale Vestmoldtransgaz SRL, subsidiara Transgaz din Republica Moldova, ce deţine şi operează conducta de transport gaze naturale Ungheni-Chişinău. BERD a devenit asociat al Vestmoldtransgaz ca urmare a îndeplinirii condiţiilor precedente aferente unui Acord de Subscriere prin care BERD s-a angajat să majoreze capitalul social al Vestmoldtransgaz cu suma de 20 milioane euro în vederea finanţării costurilor dezvoltării gazoductului Ungheni – Chişinău”, anunţă compania de stat.

Înfiinţată în anul 2014, Vestmoldtransgaz deţine şi administrează reţeaua de conducte de gaze din vestul Republicii Moldova şi oferă servicii de transport gaze naturale în această ţară.

În anul 2018, aceasta a fost preluată de către Eurotransgaz, o subsidiară a Transgaz,  compania care operează sistemul românesc de transport gaze naturale.

Gazoductul Ungheni-Chişinău, cu o lungime de 120 km, interconectează sistemele de transport gaze din România şi Republica Moldova prin racordarea Municipiului Chişinău la conducta de interconectare Iaşi-Ungheni între oraşul estic al României, Iaşi şi Ungheni, un oraş din Republica Moldova, situat la graniţa cu România.

“Asocierea cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare în Vestmoldtransgaz (VMTG) este un motiv de mândrie pentru Transgaz, şi este, totodată, un semnal pozitiv atât pentru economia ţării noastre cât şi pentru economia Republicii Moldova. Este şi o dovadă o a faptului că Transgaz reuşeşte să ducă la îndeplinire cu succes, în condiţii de eficienţă,proiectele investiţionale pe care le demarează. Tranzacţia încheiată cu BERD reprezintă încă o confirmare a parteneriatului activ dintre BERD şi Transgaz, un parteneriat care exprimă interesul băncii pentru susţinerea programului de investiţii strategice al companiei, în scopul dezvoltării interconectării reţelelor de gaze naturale din regiune, conducând la îmbunătăţirea siguranţei şi securităţii în aprovizionare şi la diversificarea surselor de gaze naturale. Gazoductul Ungheni-Chişinău este un proiect strategic pentru România, pentru Republica Moldova, pentru Transgaz şi, acum, şi pentru BERD. Am reuşit să finalizăm această investiţie, devenind totodată şi prima companie multinaţională românească din sectorul transportului gazelor naturale, contribuind la securitatea energetică regională”, spune Ion Sterian, director general al Transgaz.

În Republica Moldova, BERD şi subsidiara Transgaz, VMTG, au colaborat pentru proiectul Ungheni – Chişinău pe componenta de mediu şi social.

Transgaz şi BERD au încheiat anul trecut un Memorandum de înţelegere privind cooperarea şi susţinerea investiţiilor în sectorul energetic, în baza căruia, în funcţie de necesarul de finanţare al Transgaz, BERD va lua în considerare participarea la finanţarea proiectelor prin furnizarea de instrumente de împrumut sau de participaţii.

„Conducta de transport gaze Ungheni-Chişinău, care conectează reţeaua de gaze a Moldovei la Uniunea Europeană prin România, reprezintă un pas important în direcţia diversificării geografice a surselor de aprovizionare cu energie a Moldovei. Investind într-o participaţie de 25% în Vestmoldtransgaz, BERD joacă un rol-cheie în consolidarea securităţii energetice a ţării şi contribuie la o dezvoltare economică durabilă de care beneficiază toată lumea”, spune vicepreşedinte al BERD, Alain Pilloux.

 

 

 


 

Ultimele Articole