BERD a revizuit estimarea de creştere economică a României de la 3% la 1%

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare a redus estimarea privind creşterea produsului intern brut al României în 2009, de la 3% la 1%, pe fondul agravării recesiunii în ţările dezvoltate şi a încetinirii activităţii în cele emergente. În ultima sa estimare privind creşterea economică a ţărilor în care este prezentă, din noiembrie, BERD se aştepta ca acestea să evite recesiunea.

În prezent, BERD estimează o creştere economică medie de 0,1% în cele 30 de ţări unde derulează investiţii, comparativ cu prognoza de 2,5% din noiembrie 2008. BERD estimează, în prezent, că economiile acestor ţări au crescut în medie cu 4,8% în 2008, comparativ cu 6,3% cât anticipa în noiembrie.

Economistul şef al BERD, Erik Berglof, declara că "Regiunea în care este prezentă BERD resimte din plin încetinirea economică mondială. Abilitatea acestor ţări de a rezista unor şocuri externe majore pe termen lung va depinde în mare parte de viteza de recuperare a economiei mondiale, de eforturile combinate ale guvernelor naţionale şi ale instituţiilor financiare internaţionale de a proteja sectoarele financiare din regiune şi de susţinerea băncilor străine pentru subsidiarele din estul Europei".

Pentru Europa de Sud-Est, BERD estimează încetinirea abruptă a creşterii economice, de la 7,3% în 2008, la 1,5% în 2009. O creştere a PIB în aceste ţări reflectă cererea internă încă puternică şi în unele cazuri niveluri scăzute de integrare financiară, însă riscurile pentru o încetinire economică şi mai puternică sunt încă mari, a mai explicat Berglof.

BERD estimează pentru acest an comprimări ale economiilor Ucrainei, Ungariei, Turciei şi celor trei state baltice. În pofida previziunii de creştere scăzută pe termen scurt, prognoza pe termen mediu şi lung arată că economiile şi-ar putea reveni de la începutul anului viitor, ca urmare a întăririi elementelor economice fundamentale, ce permit revitalizarea economică pe măsură ce scăderea economiei mondiale se temperează.

Citeşte mai mult despre criza financiară internaţională pe www.lumeaincriza.ro

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed