AcasăEconomieBERD acordă Ucrainei un împrumut de 97,3 milioane de euro destinat companiei...

BERD acordă Ucrainei un împrumut de 97,3 milioane de euro destinat companiei de electricitate Ukrenergo

În luna mai, BERD a schimbat destinaţia unei părţi din împrumutul către Ukrenergo pentru a oferi lichidităţi de urgenţă de 50 de milioane de euro.

”Războiul a declanşat nevoi urgente de lichiditate care au determinat Ukrenergo să ceară schimbarea destinaţiei fondurilor”, a spus BERD într-un comunicat.

”Sprijinul de lichiditate din partea BERD va permite funcţionarea stabilă a reţelei electrice ucrainene, precum şi a generatoarelor nucleare şi a surselor regenerabile şi va menţine fdurnizarea de energie pentru industrii şi gospodării”, a adăugat acesta.

Guvernul ucrainean se pregăteşte pentru o iarnă dificilă de război, cu posibile crize de energie paralizante.

Centrala nucleară Zaporizhzhia, ocupată de ruşi, a reluat vineri furnizarea de energie electrică către Ucraina, după ce unul dintre cele şase reactoare ale sale a fost reconectat la reţeaua ucraineană.

Cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în sudul Ucrainei, a fost deconectată joi de la reţeaua ucraineană pentru prima dată în istoria sa, după ce un incendiu provocat de bombardamente a avariat o linie electrică.

De la începutul războiului, Ukrenergo s-a confruntat cu probleme de neplată din partea clienţilor, împreună cu o reducere de 30% a consumului de energie electrică şi cu pierderi de venituri, a spus BERD.

Sprijinul face parte dintr-un pachet de 1 miliard de euro al BERD pentru a sprijini economia ucraineană anul acesta, după invazia Rusiei.

 

Ultimele Articole