Bernanke primeşte aviz pozitiv în comisia bancară a Senatului SUA pentru un nou mandat la şefia Fed

0
Bernanke primeşte aviz pozitiv în comisia bancară a Senatului SUA pentru un nou mandat la şefia Fed

Bernanke a primit 16 voturi pentru şi şapte împotrivă pentru un al doilea mandat în funcţia de preşedinte al Federal Reserve. Un singur senator democrat din comisie a votat împotriva reînnoirii mandatului.

“Cred că putem să-i atribuim domnului Bernanke un anumit merit pentru rolul său crucial în evenimentele din toamna trecută”, a afirmat preşedintele comisiei, Christopher Dodd.

“Dacă el – alături de alţii, inclusiv din această comisie – nu ar fi acţionat la un moment crucial pentru ţara noastră, am fi avut o situaţie foarte diferită şi mult mai catastrofală”, a completat el.

Senatorul independent de stânga Bernie Sanders, care nu face parte din comisia bancară, i-a solicitat miercuri preşedintelui Barack Obama să nu accepte un al doilea mandat al lui Bernanke. “Voi face tot ce pot pentru ca (Bernanke) să nu mai primească un madat”, afirma el.

Tot miercuri, Ben Bernanke a fost ales personalitatea anului 2009 de către revista Time, pentru modul în care a gestionat cea mai gravă criză financiară după Marea Criză din 1929-1933.

Joi, în timpul audierilor din comisia bancară, senatorul republican Jim Bunning, ce se opune nominalizării lui Bernanke, a ironizat distincţia primită de preşedintele Fed, amintind că printre cei ce au fost declaraţi “personalitatea anului” de către Time se numără Iosif Stalin sau Adolf Hitler.

Preşedintele Obama a anunţat în 25 august că intenţionează să îl susţină pe Bernanke pentru un nou mandat la conducerea Federal Reserve, lăudând “munca sa extraordinară” pentru a face faţă crizei financiare.