Biden avertizează cu privire la ”costul inacţiunii” în lupta împotriva modificărilor climatice şi invocă, la summitul său virtual, un ”imperativ moral şi economic” al acestei lupte

0
Biden avertizează cu privire la ”costul inacţiunii” în lupta împotriva modificărilor climatice şi invocă, la summitul său virtual, un ”imperativ moral şi economic” al acestei lupte

Al 46-lea preşedinte al Statelor Unite a promis, în deschiderea acestei reuniuni virtuale de două zile cu 40 de lideri din lume, o reducere a emisiilor gazelor cu efect de seră a primei puteri economice mondiale de 50-52% faţă de nivelul din 2005, până în 2030.

Acest obiectiv este aproape dublu faţă de fostul angajament pe care Wasgingtonul şi l-a asumat – şi anume o reducere de 26-28% la orizontul lui 2025.

Joe Biden, care a avertizat împotriva ”costului inacţiunii” şi a lăudat beneficiile economice ”extraordinare” ale reformelor ecologice, a îndemnat restul lumii să urmeze exemplul american, în numele unui ”imperativ moral şi economic”.

”Trebuie să trecem la acţiune, noi, toţi”, ”trebuie să accelerăm”, a subliniat el, insistând că ”nicio ţară nu poate rezolva această criză singură”.

CONSTANŢĂ

Biden a revenit, încă din prima zi a preşedinţiei sale, în ianuarie, în cadrul Acordului de la Paris de luptă împotriva încălzirii globale, din care Donald Trump a retras America în urmă cu patru ani.

El reiterează, de atunci, spre deosebire de discursul climatosceptic al miliardarului republican, ”urgenţa” evitării unei ”catastrofe”.

El a prezentat un megaplan în domeniul infrastructurii americane, care are o importnată parte cu privire la tranziţia ecologică.

Însă el este necesar să ofere asigurări cu privire la lipsa de contanţă a Statelor Unite, în acest summit, organizat de Ziua Pământului, înainte de a exercita presiuni asupra altor poluatori mondiali ca aceştia să-şi accelereze lupta împotriva modificărilor climatice.

Diplomaţi chinezi au atacat săptămâna trecută un ”elev rău care se întoarce pe băncile şcolii după ce a chiulit de la cursuri”.

În absenţa Statelor Unite, în era Trump, Xi Jinping a fost aplaudat la sfârşitul lui 2020, când a anunţat că ţara sa începe să reducă emisiile de dioxid de carbon (CO2) înainte de  2030, cu scopul de a atinge în 2060 neutralitatea carbonului, adică să absoarbă tot atât cât emite.

Noul angajament al lui Joe Biden urmează să permită economiei americane să atingă această neutralitate a carbonului până în 2050

Contribuţia americană, care se vrea ambiţioasă, vizează să asigure o menţinere a încălzirii la nivel mondial sub +2°C – eventual sub +1,5°C – faţă de era preindustrială, aşa cum prevede Acordul de la Paris din 2015, un obiectiv care nu poate fi atins în baza angajamentelor naţionale actuale.

COOPERARE CHINEZO-AMERICANĂ

Marile puteri invitate la summit – care reprezintă împreună 80% dintre emisiile mondiale – au intrat în horă înaintea acestui summit, care este o etapă către marea conferinţă ONU COP26, prevăzută la sfârşitul anului la Glasgow.

China, cel mai mare poluator din lume cu gaze cu efect de seră, s-a angajat să coopereze în lupta împotriva încălzirii globale cu al doilea poluator mondial, Statele Unite – două superputeri adversare, aflate la cuţite – şi să-şi lase deoparte divergenţele cu această ocazie.

Vladimir Putin, rece cu americanii, a promis că Rusia, un producător major de hidrocarburi, îşi va reduce volumul total al emisiilor nete de gaze cu efect de seră sub nivelul Uniunii Europene (UE), în următorii 30 de ani.

UE a ajuns, la rândul său, la un acord, in extremis, asupra uneireduceri nete de ”cel puţin 55%” a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, faţă de nivelul din 1990.

Premierul britanic Boris Johnson îşi apără prooectul consolidat, anunţat marţi, al unei reduceri a emisiilor Regatului Unit cu 78%, până în 2035, faţă de nivelul din 1990.

Omologul său canadian Justin Trudeau se angajează să reducă emisiile cu 40-45% până în 2030, faţă de nivelul din 2005. Obiectivul anterior era 30%.

Premierul japonez Yoshihide Suga a anunţat, la rândul său, că Japonia îşi va reduce emisiile de CO2 cu 46%, la orizontul lui 2030, faţă de nivelul din 2013. Japonia s-a angajat anterior la o reducere de 26%.

Inclusiv preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, un apropiat al luiDonald Trump, i-a scris lui Joe Biden că se angajează să pună capăt despăduririi ilegale a Amazoniei pânăîn 2030, în pofida scepticismului unor observatori.

Prin noile anunţuri făcute deja sau aşteptate, ţări ”care însumează peste jumătate din economia mondială” îşi asumă angajamente în vederea unei reduceri a poluării care respectă obiectivul planetar al unei reduceri a încălzirii globale, s-a felicitat un organizator al summitului.