Bidian, Kiwi Finance: Creditarea s-ar putea dezgheţa în acest an

Cererea de credite este dificil de măsurat. Totuşi, interogările realizate de banci la Centrala Riscurilor Bancare reprezintă un indicator. Datele se referă la posibile împrumuturi noi pentru firme şi populaţie, în valoare de cel puţin 20.000 de lei. În februarie, instituţiile financiare au făcut 92.000 de interogări pentru posibili debitori noi, în creştere cu 26% faţă de luna precedentă.

 

Este o veste bună, numai că ianuarie 2011 a fost cea mai slabă lună după august 2004 din perspectiva cererii de credite, potrivit datelor băncii centrale. În plus, volumul interogărilor este semnificativ sub cel din anii precedenţi.  Pentru moment, băncile fac un prim pas în direcţia relansării creditării, afirmă experţii.

 

„Pe întreg sistem, noi avem în mod constant din toamna anului trecut, reduceri de marje din partea băncilor”, a declarat CEO-ul Kiwi Finance, Anca Bidian.

 

Pentru moment, băncile îşi dispută clienţii, dar nu pentru a le oferi credite noi.

 

„De la sfârşitul anului trecut, chiar a început o concurenţă foarte vizibilă pe zona de refinanţări. Cererea nouă fiind încă la un nivel destul de mic, băncile au ieşit foarte activ cu oferte pe această zonă”, a mai precizat Bidian.

 

Anca Bidian este de părere că creditarea s-ar putea dezgheţa în acest an sau în 2012.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed