Bilanțul evenimentelor organizate de ASF în cadrul Global Money Week 2018

0

Educația financiară reprezintă o prioritate stretegică pentru ASF și o componentă importantă a proiectului de dezvoltare a piețelor financiare non-bancare asumat de Autoritate.

 

Cred că este momentul să conștientizăm cu toții – autorități, companii, instituții de învățământ – importanța educației financiare. Consider că este o prioritate, la nivelul întregii societăți, să îmbunătățim în mod substanțial gradul de educație financiară a populației și în special a tinerilor“, a declarat Președintele ASF, domnul Leonardo Badea.

 

La rândul său, Prim-vicepreședintele ASF, domnul Ovidiu Wlassopol, coordonatorul activităților privind educația financiară la nivelul Autorității, spune că ASF va dezvolta propriile programe și proiecte în acest domeniu. “Acțiunile pe care le-am derulat în săptămâna GMW s-au bucurat de un mare succes și ne obligă să fim mai buni și mai inventivi. Și datorită eforturilor noastre, din 2020 educația financiară va deveni materie obligatorie la clasa a VIII-a, ceea ce reprezintă o bună pledoarie pentru continuarea programelor pe care le-am început”, a subliniat Prim-vicepreședintele ASF, domnul Ovidiu Wlassopol.

 

Bilanțul evenimentelor organizate de ASF în săptămâna GMW

 

  • 12 martie 2018

Seminar interactiv despre produse financiare non-bancare pentru liceeni ­

Luni, 12 martie 2018, în cadrul acțiunii Clopoțelul sună la BVB! a avut loc deschiderea bursei de către ASF împreună cu un grup de aproximativ 100 de elevi de la Școala Comercială Superioară Nicolae Kretzulescu din București. Ulterior, elevii au participat la un seminar interactiv despre produse financiare non-bancare pentru liceeni.

 

Lansare de carte de educație financiară destinată copiilor din clasele primare –  Organizatori: ASF, Biblioteca Centrală Universitară și Editura Didactică și Pedagogică.

Au participat peste 200 de elevi din clasele primare de la 13 școli din București.

 

  • 13 martie 2018

Donație de cărți realizată de entitățile pieței financiare către biblioteci școlare din Municipiul București

15 entități (inclusiv ASF) au donat cărți la diferite școli din Capitală.

 

Primul concurs de debate pe teme financiare non-bancare pentru liceeniOrganizatori: ASF, Fundația Dreptul la Educație, Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR), OK Center, cu sprijinul Editurii Didactice și Pedagogice.

Liceenii, care au participat la competiția de debate, au argumentat pro și contra pe 3 teme financiare: Ar trebui ca fiecare individ să aibă un nivel minim de educație financiară pentru a putea investi pe piața de capital? Ar trebui limitată investiția personală în piața de capital la un procent din avuția proprie? Ar trebui ca părinții să-și facă asigurare de viață?

La debate au participat 8 echipe, câștigătoarea fiind desemnată conform regulilor de debate, după un maraton de peste 6 ore, echipa de la Colegiul Național George Coșbuc din București.

 

  • 14 martie 2018

Seminar despre asigurarea de răspundere civilă aferentă cadrelor medicale

Seminarul a fost susținut în fața cadrelor medicale de la Spitalul Polizu din București.

 

Seminar pentru directorii de liceu și pentru profesorii de liceu cu specializarea economie

Seminarul Train-the-trainer, dedicat profesorilor din învățământul preuniversitar – specializarea economie și directorilor unităților școlare pre-universitare, a avut ca obiectiv promovarea modernizării și actualizării informației din programa școlară, cu atât mai mult cu cât începând cu anul 2020 programa obligatorie pentru clasa a VIII-a va cuprinde disciplina Educație economico-financiară.

La acest seminar au fost prezenți, cu susținerea Inspectoratului Școlar al Municipiului București, aproximativ 30 de profesori.

 

Gala EduFin – ASF a premiat cele mai bune proiecte și programe în domeniul educației financiare. Detalii AICI.

 

 

  • 15 martie 2018

Ziua Internațională a Consumatorului

Pentru prima dată, în această zi, în centrul Bucureștiului a circulat Autobuzul Consumatorului, pus la dispoziție gratuit de către ASF. Autobuzul Consumatorului a circulat pe un traseu central: Palatul Parlamentului (stație plecare), Piaţa Unirii, Universitate, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, Piaţa Charles de Gaulle, Parc Herăstrău, Muzeul Satului, Piaţa Presei Libere, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, Piaţa Victoriei, Piaţa Revoluţiei, Palatul CEC, Palatul Parlamentului (stație sosire).

Astfel, bucureștenii au călătorit gratuit și au avut posibilitatea să se informeze despre piețele financiare non-bancare, produsele și serviciile disponibile pe aceste piețe și modalitățile prin care pot fi protejate drepturile consumatorilor.

 

În aceeași zi, ASF a derulat, cu sprijinul asociațiilor de protecție a consumatorilor InfoCons și APPA, o acțiune de distribuire de materiale educaționale. În total, peste 30.000 de bucureșteni au primit materiale de informare cu privire la piețele financiare non-bancare. Toate materialele educaționale sunt disponibile gratuit și în format digital pe site-ul www.asfromania.ro/edu.

 

Depozitarul Central a oferit gratuit, începând cu 15.03.2018 și va continua pe parcursul unei luni, serviciul de actualizare a datelor aferente contului IBAN.

 

  • 16 martie 2018

Concurs de proiecte de educație financiară pentru copii în cadrul unor unități de învățământ care fac parte din programul de educație financiară al ASF

90 de elevi ai claselor a VII a din cadrul Școlii Gimnaziale 156 au participat la competiția proiectelor de educație financiară EduFin. Creativitatea elevilor în realizarea proiectelor a fost premiată, cei mici demonstrând buna înțelegere a noțiunilor financiare, precum și a elementelor ce privesc responsabilitatea financiară.

 

Program special de educație financiară destinat grădinițelor

În cadrul acțiunilor GMW, reprezentanții ASF s-au întâlnit în parc cu 160 de copii de la Grădinițele nr. 170 și nr. 246 din București pentru a-i învăța prin joc noțiuni de educație financiară. Această acțiune a fost organizată cu sprijinul Primăriei Sectorului 6 și a domnului primar Gabriel Mutu, care a fost prezent la acțiuni.

 

Acțiuni desfășurate pe parcursul mai multor zile în săptămâna GMW

Ore de educație financiară la OK CENTER

Pe parcursul săptămânii 12-16 martie, în parteneriat cu OK Center (administrat de Fundația Dreptul la Educație) au fost organizate 9 sesiuni de educație financiară în locația OK Center. Aproximativ 260 de elevi din 9 școli, organizați cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, au participat la activități de învățare prin joc.

 

Laboratorul Academic

Laboratorul Academic este cel de-al treilea program educațional elaborat de ASF, lansat în 2016, derulat în parteneriat cu diferite universități din România. În cadrul unui Laborator Academic, ce durează aproximativ 90 de minute, studenții au șansa de a analiza studii de caz și de a interacționa direct cu profesioniști din piețele nebancare. În săptămâna GMW au avut mai multe laboratoare academice organizate de ASF.

Anul acesta au avut loc 11 laboratoare academice în 8 centre universitare din țară, unde 7 lectori au interacționat cu aproximativ 600 de studenți.

 

Să vorbim despre piața financiară nebancară

Să vorbim despre piața financiară nebancară este un program de educație financiară adresat elevilor de clasa a VII-a și a XI-a derulat de ASF în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Inspectoratele Școlare începând din anul școlar 2015/2016.

În săptămâna GMW au fost derulate mai multe sesiuni ale acestui program în diferite școli și licee.

În prezentul an școlar, programul de educație financiară adresat școlilor și liceelor se desfășoară la nivelul a 159 de unități de învățământ din 28 de județe, plus Municipiul București, în program fiind implicați peste 22.000 de elevi.

 

În săptămâna GMW, ASF a comunicat cu publicul larg prin intermediul Facebook, având peste 46.000 de interacțiuni diferite.