Bilanţul protestului violent din Kandahar a crescut la nouă morţi şi 73 de răniţi

0
Bilanţul protestului violent din Kandahar a crescut la nouă morţi şi 73 de răniţi

Zelmai Ayoubi a precizat că poliţia a arestat 16 persoane, inclusiv şapte “inamici oportunişti” înarmaţi, care s-au infiltrat în mulţime şi au provocat incidentele violente, relatează DPA.

El a declarat că poliţia a tras în aer pentru a dispersa manifestanţii şi că forţele de ordine au reuşit să controleze mulţimea şi să ţină elementele violente în grupuri separate, în trei zone din oraş.

Anterior, Abdul Qayoum Pukhla, directorul Departamentului pentru sănătate din Kandahar, a spus că patru persoane au fost ucise şi 31 rănite. Toţi cei patru morţi avea răni de gloanţe, în timp ce o parte dintre răniţi fuseseră loviţi cu pietre, potrivit lui.

Până la 2.000 de manifestanţi au ieşit sâmbătă dimineaţă pe străzile din capitala provinciei Kandahar, scandând sloganuri anti-SUA. Ei au incendiat mai multe maşini şi au aruncat cu piertre în forţele de ordine.

Potrivit lui Ayoubi, protestatarii au incendiat şi un liceu de fete, precum şi un autobuz de şcoală.

Protestul a avut loc după ce vineri, cel puţin 14 persoane, printre care un român, au fost ucise din acelaşi motiv în oraşul Mazar-i Sharif, din nordul ţării. Acesta a fost cel mai grav atac vizând misiunea ONU din Afganistan după invazia internaţională din 2001.

Talibanii au negat că ar fi responsabili, calificând incidentul dept “un act al musulmanilor responsabili”. “Străinii şi-au atras furia afganilor asupra lor arzând Coranul”, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor.

27 de persoane au fost arestate după manifestaţia de la Mazar-i Sharif. Potrivit RIA Novosti, printre ele s-ar afla şi o persoană suspectată de organizarea atacului.