BLACK MONDAY: 20 de ani de la crahul bursei americane

Introduceţi „lunea neagră” într-o conversaţie cu un broker american şi veţi observa cum i se încruntă sprâncenele şi începe să îi tremure glasul. Chiar şi după 20 de ani, amintirea celei mai mari scăderi procentuale din istoria bursei americane bântuie memoria investitorilor.

Pe 19 octombrie 1987 indicele Dow Jones a pierdut 508 puncte, adică 22,6 la sută din valoare. Scăderile au continuat, cu 20 până la 45 la sută, până la sfârşitul lunii, inclusiv pe pieţele din Hong Kong, Australia, Spania, Marea Britanie. Explicaţiile privind cea mai neagră zi din istoria bursei americane sunt multiple, dar încă nu a fost identificată cauza exactă care a generat panica investitorilor.

Cea mai populară dintre ele dă vina pe tehnologia folosită în acea vreme. Calculatoarele brokerilor erau setate să vândă acţiunile deţinute în portofoliu automat dacă piaţa scădea, ceea ce a dus la un efect de vânzare în lanţ cu deprecieri masive la nivelul indicilor importanti. O altă explicaţie este că prăbuşirea indicelui Dow Jones a fost determinată de o dispută între ţările G7, în care americanii urmăreau să îşi aprecieze dolarul pentru a combate inflaţia. Disputele au dus la colapsul bursei din Hong Kong, care se raporta la moneda americană, fapt ce a creat un efect de domino şi a dărâmat şi celelalte burse. În fine o altă explicaţie dă vina pe vreme. Vinerea dinaintea crahului avusese loc o furtună puternică în Londra, care a deteriorat rutele de acces în oraş. Brokerii nu au putut să ajungă luni la muncă pentru a-şi închide poziţiile săptămânale, s-a creat panică în rândul investitorilor şi de-aici colapsul burselor americane.

Oricare ar fi motivul, lunea neagră a rămas întipărită în memoriile brokerilor din toată lumea. Şi pentru a evita o nouă zi neagră în istoria bursei americane, autorităţile au luat două măsuri de siguranţă. Prima este o închidere automată a pieţei dacă indicele Dow Jones scade mai mult de 20% într-o singură zi. Dacă scăderea ar avea loc înainte de ora 1, piaţa se închide o oră, daca are loc între 1 şi 2 , se închide două ore , iar dacă are loc după ora două, bursa din New York se închide pentru restul zilei.

Celălalt gardian al bursei este FED-ul , care după criza din 1987 şi-a asumat rolul de observator al pieţelor de capital şi este gata să intervină oricând este nevoie pentru calmarea pieţelor. Dupa scăderile din 19 octombrie 1987, piaţa din Statele Unite a crescut de aproape 8 ori, până la închiderea şedinţei din 18 octombrie 2007.

Deşi există voci care cred într-o corecţie importantă a titlurilor americane în perioada urmatoare, fundamentele pieţei în 2007 par să contrazică o astfel de ipoteză. Indicatorii principali nu arată o supraevaluare a companiilor, tehnologia de tranzacţionare este mult mai avansată, iar lichiditatea zilnică este aproape de valori record.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed