Black Sea Fund vrea să investească 15-20 de milioane de euro în acest an, în trei-patru tranzacţii

0
25
Black Sea Fund vrea să investească 15-20 de milioane de euro în acest an, în trei-patru tranzacţii

“Black Sea Fund, un fond românesc de investiţii axat pe tranzacţii cu companii mici şi mijlocii, are în plan ca anul acesta să investească între 15-20 de milioane de euro în finalizarea a trei sau patru tranzacţii. Fondul ar putea încheia două dintre tranzacţii în această vară”, arată fondul.

Cele două tranzacţii care ar putea fi finalizate în vară vizează unul dintre cei mai mari jucători de mobilitate urbană şi o companie de produse de divertisment.

“Discuţiile foarte avansate pe care le avem sunt cu companii din domenii total diferite: o companie este dintr-o zonă high-tech, avangardistă, în timp ce cealaltă provine dintr-un domeniu mai degrabă clasic, de producţie. Astfel, vrem să subliniem din nou faptul că suntem un fond care se uită către achiziţii în segmente diverse de activitate, iar flexiblitatea noastră cu privire la sector şi structură (investiţii în pachete majoritare, minoritare etc) este foarte mare”, afirmă Matei Păun, co-fondator al Black Sea Fund şi specialist cu peste 20 de ani de experienţă în domeniul investiţiilor.

De asemenea, fondul este în negocieri cu alte trei companii cu care ar putea finaliza tranzacţii în următoarele 12 luni. Două dintre companii sunt din domeniul sănătăţii, iar cea de a treia este un furnizor de servicii IT (automatizare).

Black Sea Fund, un fond de investiţii creat de Arin Ion, Matei Păun, Cornel Fumea şi Adrian Vasile la finalul lui 2018, este interesat în special de companii mici şi mijlocii. Investiţia per companie este între trei-opt milioane de euro. Fondul are un buget total de investiţii de 43 de milioane de euro, cei mai mari finanţatori fiind Fondul European de Investiţii (o mare parte din resurse provenind din programul REGIO, co-finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională) şi Banca Europeană de Investiţii.

“Ne uitam mai ales la domenii precum cel al sănătăţii, IT/tehnologie, segmentul serviciilor, dar şi la producători de bunuri industriale sau de larg consum. Companiile cu care purtăm discuţii au în general poziţii foarte bune pe segmentul lor de piaţă şi vizează să atingă poziţia de lider la nivel naţional. De asemenea, în anumite cazuri, au planuri de extindere regională sau globală. Cea mai mare problemă pentru un fond de investiţii este să nu aibă în ce investi banii în mod profitabil şi sustenabil pe termen mediu şi lung. Însă, în prezent, este o perioadă foarte bună pentru tranzacţii, în ciuda crizei sanitare şi constrângerilor de zi cu zi pe care le trăim cu toţii. Astfel, contextul economic rămânând favorabil, mai ales că pentru unele sectoare pandemia de Covid-19 a creat oportunităţi de accelerare a creşterii organice sau de consolidare”, adaugă Arin Ion, co-fondator al Black Sea Fund.

Portofoliul Black Sea Fund I este format din investiţii în companiile Intermedio General Group SA (Theta) şi Clinica Dentară SA (DigiRay), tranzacţii finalizate în 2020. Intermedio General Group SA, care operează sub brandul Theta, este unul dintre principalii furnizori de pe piaţa locală pentru servicii de amenajări interioare (fit-out) şi mobilier la comandă, fiind un furnizor integrat de soluţii la cheie. De asemenea, DigiRay este unul din liderii în imagistică dentară din România operând o reţea de 11 locaţii în şapte oraşe.

“Ne uităm cu atenţie la achiziţii nu doar pentru noi, ci şi pentru firmele în care am investit deja. De exemplu, fondatorii Theta au în plan să se extindă atât prin achiziţii ai altor jucători locali cu care pot genera sinergii operaţionale semnificative cât şi prin dezvoltare organică sau parteneriate pe pieţe europene mature precum Germania şi Franta. Totodată, avem în plan să investim câteva milioane de euro în dezvoltarea DigiRay atât prin extindere de tip greenfield cât şi prin achiziţii de firme. Ne dorim ca DigiRay să ajungă la finalul anului la 20 de clinici în principalele oraşe. Printre localităţile în care vrem să extindem DigiRay se numără Bucureşti, Braşov, Iaşi, Timişoara, Constanţa şi Ploieşti”, afirmă Matei Păun.

Specialistul în investiţii le transmite antreprenorilor să nu aibă preconcepţii despre activitatea unui fond de investiţii.

“Unii dintre antreprenori îşi imaginează fondurile precum nişte rechini care îşi doresc un profit cât mai mare şi mai rapid. Alţii tind să fie prea conservatori. Îi sfătuiesc să fie mai deschişi, mai curajoşi, mai relaxaţi. Într-un parteneriat cu un fond este nevoie de încredere, încrederea este baza pentru a construi. Fără ea nu poţi reuşi în niciun domeniu, nu doar în afaceri”, spune Matei Păun.

Black Sea Fund este un fond de investiţii fondat în 2018 de către Arin Ion, Matei Păun, Cornel Fumea şi Adrian Vasile. Fondul are un buget de 43 de milioane de euro, iar până acum a investit în companiile Intermedio General Group SA (Theta) şi Clinica Dentară SA (DigiRay). Black Sea Fund este interesat în special de companii de marime medie, iar investiţia per companie este între trei – opt milioane de euro.