Blinken, la Chişinău: „Sunt aici pentru a aduce angajamentul ferm din partea preşedintelui Biden pentru suveranitatea şi integritatea Moldovei”/ Pachet suplimentar de 50 de mil. de dolari destinat R. Moldova, plus o investiţie de 85 mil. de dolari – VIDEO

Blinken a subliniat că eforturile de asanare a sistemului judiciar şi de combatere a corupţiei sunt o condiţie necesară pentru a face faţă amestecului Rusiei.

„Astăzi vrem să vă ajutăm să curăţaţi sistemul judiciar. Vom lucra împreună cu Congresul pentru a oferi 50 milioane de dolari suplimentari pentru a avansa în continuare aceste eforturi. Acestea vor consolida rezilienţa Republicii Moldova de a rezista interferenţelor ruseşti, de a organiza alegeri libere, corecte, de a croi parcursul spre UE şi de a continua diversificarea oportunităţilor în domeniul economic. Deci, dorim să conlucrăm pentru a asigura economia şi securitatea energetică”, a declarat oficialul american.

Totodată, secretarul de stat al SUA a anunţat şi o investiţie americană în valoare de 85 de milioane de dolari în infrastructura energetică a Republicii Moldova.

„Atacurile ruseşti din Ucraina au exacerbat şi provocările pentru ţara dvs. Au crescut preţurile la energie, ceea ce afectează întreprinderile şi consumatorii. Statele Unite, împreună cu Moldova, doresc să sporească întrebuinţarea resurselor regenerabile pentru a ne îndepărta de dependenţa de resurse energetice ruseşti. (…) Astăzi voi vizita o substaţie energetică şi mă bucur să anunţ o investiţie de 85 de milioane de dolari pentru sporirea securităţii energetice a Republicii Moldova”, a spus Blinken, precizând că este vorba de achiziţionarea de baterii şi construirea de linii de înaltă tensiune.

Statele Unite sunt unul dintre cei mai importanţi parteneri şi susţinători externi ai Republicii Moldova. Începând cu anul 1992, Guvernul SUA a sprijinit Moldova cu finanţare care depăşeşte 2,5 miliarde de dolari. De la izbucnirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Statele Unite au oferit Moldovei asistenţă financiară în valoare de 774 de milioane de dolari, dintre care 300 de milioane sunt destinate depăşirii crizei energetice şi consolidării securităţii energetice, precizează

În conferinţa de presă comună, preşedinta Maia Sandu a subliniat că vecinii ţării au nevoie de o Moldovă care să fie partener şi furnizor de securitate, nu de o zonă gri.

Antony Blinken a spus că Washingtonul este recunoscător pentru leadershipul Maiei Sandu, apreciiind angajamentul puternic pentru democraţie. „Şi asta în condiţiile interferenţei ruse”, a atras atenţia secretarul american de stat, „dar vedem o rezilienţă extraordinară”, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei americane a arătat că fondurile pe care SUA le acordă Moldovei sunt destinate şi tranziţiei către o economie diversificată, remarcând însă că deja 80 la sută din exporturile ţării sunt acum către alte destinaţii decât Rusia, în special către UE şi SUA, dar şi alte zone.

Blinken a ţinut să mulţumească încă o dacă Chişinăului pentru soldiaritatea cu Ucraina, pentru faptul că a găzduit refugiaţi şi a facilitat transportul de cereale ucrainene. „Sunteţi într-adevăr o ţară mică cu o inimă mare”, a spus el, reluând cuvintele folosite în 2022. „Suntem aici pentru a aduce angajamentul ferm din partea preşedintelui Biden pentru suveranitatea şi integritatea Moldovei”, a transmis secretarul american de stat.

El a spus că Washingtonul colaborează strâns cu Chişinăul în special în materie de prevenire şi depistare a atacurilor cibernetice şi în împărtăşirea de informaţii despre campaniile de dezinformare ale Rusiei, pentru a ajuta Moldova să facă faţă manipulării de la Moscova. 

Kremlinul încearcă să folosească Găgăuzia pentru a destabiliza Moldova şi ne aşteptăm ca situaţia să devină şi mai dificilă în lumina alegerilor prezidenţiale, a spus preşedinta Maia Sandu.

Blinken a precizat că SUA au un nou pachet de sancţiuni împotriva celor care subminează Republica Moldova, iar pe măsură ce Washingtonul obţine informaţii, va continua să implementeze astfel de măsuri.

Întrebat dacă Washingtonul îşi va menţine această poziţie şi sprijin pentru Moldova şi în cazul unei eventuale schimbări de administraţie, Blinken a spus că el, ca şef al diplomaţiei, nu face politică, ci politici, dar a reamintit că opinia publică americană sprijină Ucraina, iar în Congres a existat un sprijin bipartizan atunci când a fost votat pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari cerut de administraţia Biden.

La rândul său, Maia Sandu a spus că Moldova are un parteneriat strategic cu SUA, iar în materie de apărare există o cooperare de mai mulţi ani, care va continua în cadrul constituţional. (Constituţia Republicii Moldova prevede că ţara are statut de neutralitate – n.r.).

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed