BM: Conflictele din Orientul Mijlociu nu vor declanşa o nouă criză financiară mondială

0
BM: Conflictele din Orientul Mijlociu nu vor declanşa o nouă criză financiară mondială

“Cred că efectul macroeconomic este mai mult asupra preţului petrolului, din cauza riscurilor şi incertitudinilor”, a afirmat Zoellick, prezent la o conferinţă referitoare la îmbătrânirea populaţiei la nivel mondial.

 

Valul de revolte populare din nordul Africii şi Orientul Mijlociu a provocat temeri legate de probleme de aprovizionare cu petrol, al cărui preţ a urcat peste 100 de dolari pe baril.

 

Analiştii anticipează că preţul petrolului se va menţine peste 100 de dolari pe baril şi în 2013.

 

Din acest motiv a apărut îngrijorarea că preţul mare al energiei va alimenta inflaţia, cu impact asupra cheltuielilor de consum şi implicit asupra redresării economiei mondiale.

 

Zoellick crede că problemele din Orientul Mijlociu oferă oportunităţi economice pentru ţările afectate, creând totodată riscuri mondiale.

 

“Vor avea loc tranziţii politice, o lungă perioadă de timp. Parte a acestui proces, vor avea loc tranziţii sociale şi economice”, a arătat şeful Băncii Mondiale.

 

În pofida incertitudinilor din piaţă şi a tulburărilor politice, naţiunile dezvoltate vor discuta mijloace de stimulare a dezvoltării economice în Orientul Mijlociu prin comerţ, cum ar fi încurajarea exporturilor de produse agricole sau produse finite de bază, a spus Zoellick.

 

Banca Mondială va participa la o întâlnire cu alţi creditori internaţionali pentru a discuta despre un eventual ajutor destinate ţărilor din Nordul Africii, afectate de conflicte violente, a adăugat şeful BM.