BNR a majorat dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale la 10%

De asemenea, Consiliul de Administraţie al BNR a decis continuarea gestionării ferme a lichidităţii de pe piaţa monetară prin  intermediul operaţiunilor de piaţă şi menţinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

„Consiliul de administraţie al BNR va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile indicatorilor macroeconomici, fiind gata să utilizeze întregul set de instrumente de care dispune banca centrală pentru a contracara presiunile inflaţioniste şi a asigura reluarea procesului de dezinflaţie într-un ritm compatibil cu atingerea în mod sustenabil a ţintelor de inflaţie anunţate pe termen mediu,” se mai arată în comunicat.

A şasea majorare în ultimele 8 luni

Majorarea decisă joi este a şasea decisă de BNR în ultimele opt luni, banca centrală urcând principalul instrument de politică monetară cu 3 puncte procentuale peste rata din octombrie 2007.

În contextul unui proces dezinflaţionist constant, banca centrală micşorase în mod constant dobânda cheie timp de doi ani, începând cu o tăiere spectaculoasă cu 4 puncte procentuale în august 2005 – de la 12,5% la 8,5% – şi culminând cu coborârea ratei dobânzii cheie la 7% în iunie 2007.

Odată cu reinflamarea inflaţiei din a doua jumătate a anului trecut, pe fondul secetei – care a scumpit alimentele – şi deprecierii leului, banca centrală a început înăsprirea politicii monetare, prima mişcare având loc pe 31 octombrie 2007, când dobânda cheie a urcat la 7,5%.

Două alte majorări sucesive – în ianuarie şi în februarie – au adus dobânda de politică monetară la 9% pe an, în condiţiile în care inflaţia anuală a ajuns în februarie la 7,97%, de la mai puţin de 4% în primăvara anului trecut.

Ulterior, BNR a mai urcat încă de două ori dobânda, la 9,5% pe 26 martie şi la 9,75% pe 6 mai, în paralel cu accentuarea inflaţiei anuale la un nivel de 8,63% în a treia lună a anului.

În aprilie şi mai, inflaţia anuală s-a temperat uşor la 8,62%, respectiv 8,46%, însă majorările anunţate la preţurile gazelor şi energiei electrice ar putea aduce un nou vârf al inflaţiei anuale în lunile din vară, de peste 9%, potrivit unor analişti din piaţă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed